Нов компактен флагман при смартфоните от Asus

Павлин Луканов Последна промяна на 29 юли 2022 в 12:28 2944 0

Asus Zenfone 9

Снимка Asus

Asus Zenfone 9

През изминалите години тенденцията при смартфоните е за все по-големи екрани, което изглежда се търси и от потребителите. По-компактните предложения са малко, а това важи в още по-голяма степен за тези с флагмански характеристики. Най-популярните такива попълнения са mini моделите на Apple, от които обаче компанията изглежда ще се откаже с идната серия iPhone 14.

Така стигаме и до най-новия компактен флагман, който идва от Asus, а именно Zenfone 9. Компанията е по-популярна у нас с компютърните си компоненти, отколкото с телефоните, но все пак и тези продукти са достъпни в страната ни, като част от европейския пазар. Zenfone 9 е с размери 146.6 x 68.2 x 9.5 мм и тегло 165 гр, което е достатъчно да го направи най-компактния флагман с Android.

Новият мъник предлага OLED панел от Samsung с диагонал 5.9 инча, резолюция Full HD+, честота на опресняване до 120 херца и отчитане на допир до 240 херца. Освен това се поддържа технологията HDR10+, яркост 800 нита и се покриват 112% от цветовата гама DCI-P3. Очаквано има и Always On режим, а защитата е с Gorilla Glass Victus.

В основата на модела разбира се е актуалният вече мобилен флагмански чипсет Snapdragon 8+ Gen 1, който е комбиниран с до 16GB LPDDR5 RAM и до 256GB памет от тип UFS 3.1, която обаче не може да бъде разширена. За охлаждане се разчита на система с изпарителна камера. Батерията е с капацитет 4300 mAh с поддръжка на мощност на зареждане до 30 W. С цел по-бавното деградиране на батерията можете да настроите максималният заряд да е до 80% или 90%. Освен това е възможно намаляване мощността на зареждане, което също помага в това отношение.

Що се отнася до камерата Zenfone 9 има двойна основна, която се състои от 50MP сензор Sony IMX766 и включва 6-осова хибридна гимбал стабилизираща система, която би трябвало да е значително по-ефективна от стандартните оптични системи. Вторият сензор е 12MP Sony IMX363 с ултраширокоъгълен обектив и зрително поле 113 градуса. С него могат да се правят и макро кадри, като тук има електронна система за стабилизация. Заснемането на видео е с резолюция до 8K при 24 кадъра в секунда. За селфита е заложен 12MP сензор IMX663.
Страничната рамка на устройството е алуминиева, а задният панел, пластмасов, но с подобрена защита срещу издрасквания. Има и сертификация за водоустойчивост IP68. Моделът включва звукова система от два стерео високоговорителя с технология Dirac HD Sound. Има и 3.5 мм жак за слушалки. Интересно е, че четецът ба отпечатъци не е под екрана, а е отстрани на корпуса, като той може да се използва и като скрол.

В софтуерно отношение е използвана близка до стоковата версия на Android 12, а от компанията обещават две години обновление на операционната система и поне две години по отношение на сигурността. Zenfone 9 ще се предлага в черен, бял, черен и син цвят, като ще е достъпен и в Европа. Цените започват от 800 евро (1566 лева) за базовия вариант в конфигурация от 8GB + 128GB.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !