Samsung планира да пусне Galaxy AI и за по-стари смартфони

Стоян Ненов Последна промяна на 31 януари 2024 в 17:40 646 0

Samsung AI

Снимка Samsung

Samsung планира да пусне Galaxy AI и за по-стари смартфони

Един от големите акценти на новата серия смартфони Galaxy S24 на Samsung е платформата с изкуствен интелект Galaxy AI. Както се очакваше, тя няма да остане само за тези смартфони. Samsung планира постепенно да я направи достъпна и за по-стари модели, съобщава GizChina.

Засега компанията не казва кои точно модели ще получат достъп до Galaxy AI. Тя споделя единствено, че ще се предлага за „съвместими устройства Galaxy”. В интервю за ET Telecom, президентът на Samsung ТМ Рох казва, че компанията планира в рамките на тази година около 100 млн. устройства Galaxy да имат достъп до платформата с изкуствен интелект. Тъй като част от функциите на Galaxy AI се извършват локално на устройството, ще е нужен по-мощен хардуер и това означава, че платформата ще е подходяща предимно за модели от среден и висок клас.

Рох допълва, че разходите за Galaxy AI са много високи. Въпреки това корейският гигант ще изпълни обещанието си и представените сега функции ще останат безплатни до края на 2025 г. Дали това ще продължи да е така и след тази дата, предстои да бъде решено допълнително. Засега Samsung казва единствено, че някои от функциите, които се осигуряват от разработки на трети може да станат платени, като това ще зависи от техните създатели. Елементи от Galaxy AI използват Gemini на Google.

Основен фокус на Samsung сега ще бъде популяризирането на Galaxy AI. За целта компанията иска постепенно да направи платформата достъпна за повече потребители, които да я пробват.

„Нашите анализи показват, че има разнородно търсене на мобилни AI услуги. Ще има потребители, които са доволни от безплатни AI функции. Също така може да има и клиенти, които искат по-мощни AI функции и дори биха си ги купували. Затова ще вземем предвид тези фактори за бъдещите си решения“, казва Рох.

Засега не е известно дали Samsung ще предложи нови функции и възможности за Galaxy AI преди края на 2025 г. Изкуственият интелект се развива много бързо и това са практически две пълни години, така че изглежда съвсем естествено да има още новости за платформата и най-малкото подобрения на съществуващите функции.

До тогава има доста време и компанията може да реши да удължи периода за безплатно използване на услугите или да направи различни нива и планове. Всичко ще зависи и от това колко популярен ще е Galaxy AI сред потребителите. Първоначалните отзиви са сравнително положителни, особено като се има предвид, че това е първата версия на платформата. Тя тепърва ще се развива, като едно от първите звена за подобрение ще е добавянето на още езици, на които платформата да може да превежда в реално време.

Samsung иска Galaxy AI да се превърне в една от отличителните характеристики на смартфоните си. Това несъмнено ще е нова сфера за конкуренция между производителите, като със сигурност и другите компании ще подготвят свои алтернативи, с които да отговорят на Galaxy AI.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !