Apple хитро заобикаля европейските регулации за USB-C кабелите

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 02 март 2023 в 12:21 4694 0

Usb Type C

Снимка Mac Care/Unsplash

Apple хитро заобикаля европейските регулации за USB-C кабелите

Apple е сред тези технологични компании, които ненавиждат регулациите. Когато става дума за стандарти – IT гигантът държи да се ползват само неговите. Тази твърда линия беше наложена от покойния съосновател Стив Джобс и продължава да се следва плътно от ръководството на компанията. Европейският съюз задължи всички производители на потребителска електроника да използват само стандарта USB-C (известен и като Type-C) за зарядни кабели и пренос на данни.

Очаквано, Apple се противопоставяше на тази идея с всички възможни средства. В крайна сметка, регулацията беше приета и всички си помислиха, че корпорацията от Купертино ще позволи на потребителите да използват не само нейни кабели за зареждане и пренос на данни за iPhone, iPad, Macbook и другите ѝ продукти. Технологичният гигант все пак намери начин да заобиколи, поне частично европейските правила.

Според непотвърдена все още информация, Apple се подготвя да замени Lightning кабела с USB-C в следващия iPhone 15. Компанията обаче ще въведе с тях и своя сертификат – MFi. Това е миниатюрна платка, която удостоверява, че кабелът е автентичен и направен от Apple. MFi е въведен заедно с първото поколение Lightning кабели през 2012 г., за да ограничи разпространението и ефективността на нелицензираните копия. Зарядни без този хардуерен сертификат може да бъдат неизползваеми или да предоставят намалени възможности за зареждане. Доста често нелицензираните кабели водят до съобщение, че „Този аксесоар не е поддържан“.

Чрез MFi Apple получава комисионна от производителите на аксесоари и насърчава всички страни да купуват само такива кабели. Идеята на ЕС е точно противоположната – да направи аксесоарите съвместими с всички устройства на пазара. Според неофициална информация, Qualcomm вече е започнал производството на MFi кабели USB-C за новите смартфони на Apple.

Частично добрата новина е, че технологичният гигант не може да забрани напълно ползването само на MFi сертифицирани аксесоари. Защото по този начин се нарушава регулацията на ЕС. Apple са решили да приложат друга тактика – да намалят възможностите на тези USB-C кабели, които не са лицензирани от тях. Според непотвърдената информация, че за новите смартфони iPhone 15, които трябва да отговарят на европейските правила ще има наложени ограничения в скоростта на пренос на данни и зареждане.

Популярният анализатор Минг-Чи Куо обяви, че има вероятност Apple чрез MFi да ограничи възможностите на кабелите, но това да се случи по модели. Тоест по-евтиния базов iPhone 15 и iPhone 15 Plus версията да разполагат с по-ниските скорости. Докато по-високите да бъдат налични за премиум моделите iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max. Според него, първите ще получат възможности съпоставими със стария USB 2.0 стандарт. Комбинацията от двата слуха може да предположи, че във всички случаи Apple планира да използва MFi стандарта за ограничаване на възможностите на аксесоарите. И така реално да заобиколи новите европейски правила.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !