Почина един от пионерите на персоналните компютри

Offnews Последна промяна на 17 септември 2021 в 13:48 197 0

clive-sinclair

Британският изобретател Клайв Синклер е починал в дома си в Лондон на 81-годишна възраст. Той е известен с редица свои изобретения, сред които са домашният компютър, електронният калкулатор, както и един от ранните модели електрически автомобили.

През последните десет години Синклер се е борил с раково заболяване, но е продължавал да работи върху свои изобретения в работилницата си. По думите на дъщеря му Белинда Синклер именно това е обичал да прави.

Синклер е известен най-вече с разпространението на идеята за домашния компютър, в частност с компютрите ZX Spectrum, превърнали компютърните изчисления в нещо достъпно за домашна употреба. Cред революционните му изобретения е и първият преносим електронен калкулатор, създаден през 1972 г., който работи с батерии за слухови апарати.

За разлика от ZX Spectrum, опитът му да пусне и популяризира електрическо превозно средство не е успешен. C5 се появява през 1985 г. и купувачите са разочаровани от неговия ограничен пробег, малка скорост и невъзможност за изкачване на хълмове.

През 1983 г. Клайв Синклер е удостоен с рицарско звание за заслуги към британската промишленост. "Почивай в мир, сър Синклер. Твоето устройство роди моята страст към инженерството“ - написа в Twitter главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !