Китай завърши изграждането на най-големия в света слънчев радиотелескоп

Стефан Николов Последна промяна на 03 декември 2022 в 10:46 1761 0

Daocheng Solar Radio Telescope

Снимка Getty Images

Китай завърши изграждането на най-големия в света слънчев радиотелескоп

Китай завърши строителството на радиотелескопа Daocheng (DSRT). Това е обсерватория, около която във формата на правилен кръг са разположени 313 параболични антени. Диаметърът на всяка от тях е 6 метра, а общата дължина на окръжността възлиза на 3.14 км. DSRT е част от наземната верига за мониторинг на космическата среда, която нови името "Китайски меридиан".

Сега, след като неговото изграждане е приключено, започват настройките, калибрирането и тестовете на Daocheng, а неговото ежедневно използване трябва да започне през месец юни 2023 г. Основната цел на този сложен прибор е наблюдаването на слънчевите изригвания и изхвърлянията на коронарна маса. Всичките 313 антени осигуряват много висока чувствителност и дават възможност за точното прогнозиране на магнитните бури.

"Ние ще можем да прогнозираме дали не започва слънчево изригване, което предизвиква магнитни бури на Земята с различен интензитет. Ако слънчевото изригване има вероятност да бъде насочено към нашата планета и може да ни достигне, ние ще можем предварително да предупредим за това. По този начин ще можем да предоставяме космическа прогноза на околната космическа среда, за да може да се осигури нормалната работа на сателитите в космоса и на енергийните и комуникационните системи на Земята" – заяви пред телевизия CCTV+ заместникът на главния конструктор на по-мащабния проект Ring Array Solar Radio Imaging Telescope Ву Лин, цитиран от Space.com.

Събитията от подобен род са резултат от мащабните промени на магнитното поле в слънчевите петна, и създават сериозни смущения, а понякога и претоварват електрониката на орбиталните сателити. През месец февруари тази година мощна слънчева буря унищожи 40 изкуствени спътника на сателитния интернет Starlink. Бурите от подобен тип са опасни и за хората на борда на Международната Космическа Станция, както и за тайконавтите в изградената съвсем наскоро китайска орбитална станция, която е по-голяма от МКС.

Китайските учени отбелязват, че този огромен масив от антени може да улавя и съвсем слабите сигнали на високоенергийните частици, които не могат да бъдат засечени от наличните към днешен ден радиотелескопи от подобен вид. Ще се извършва непрекъснат мониторинг в диапазона честоти от 150 до 450 MHz.

Данните от наблюденията на телескопа ще бъдат достъпни за учените от целия свят. Националният център на космическите науки на Китай допълва, че през нощта радиотелескопът ще се използва за други наблюдения, включително изследвания на пулсарите.

През следващите няколко години Слънцето ще навлезе във фаза на висока активност. Радиочестотните данни, които ще получава и събира Daocheng, ще допълнят наблюденията на другите подобни оптични и радиотелескопи, работещи в други честотни диапазони, допълват китайските изследователи. Ще се използва и информацията, постъпваща от изведените през последните две години четири китайски сателита, които наблюдават Слънцето в ултравиолетовия и рентгеновия диапазони. Съвместното използване на тази техника ще даде възможност за точното прогнозиране на магнитните бури и ще могат по-добре да се изследват процесите, протичащи в нашето Слънце.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !