Microsoft добавя клавиш за изкуствен интелект в клавиатурите на Windows

Мария Иванова Последна промяна на 08 януари 2024 в 10:33 636 0

Copilot Button

Снимка Microsoft

Microsoft добавя клавиш за изкуствен интелект в клавиатурите на Windows

Броени дни преди старта на изложението за потребителска електроника CES 2024, Microsoft обяви най-голямата промяна в клавиатурите на Windows от почти три десетилетия насам - нов специален клавиш за стартиране на нейния инструмент за изкуствен интелект Copilot.

Той ще се намира вдясно от интервала и ще активира наскоро пуснатата услуга на Microsoft, която помага на потребителите да изпълняват различни задачи като обобщаване на документи, препоръчване на музика, отговаряне на въпроси и др. Новият бутон ще замени клавиша за меню или десния клавиш за управление на някои клавиатури.

Добавянето на клавиша за AI идва след като Microsoft интегрира генеративен изкуствен интелект в някои от най-важните си продукти през последната година, включително операционната система Windows 11 и търсачката Bing. Особено важен е Copilot, който разчита на големите езикови модели, като GPT-4 на Open AI.

Новият клавиш ще бъде включен в първата вълна лаптопи и персонални компютри с Windows 11, предоставени от партньорите на Microsoft. Предстоящата нова линия лаптопи Dell XPS вече е оборудвана с него. Потребителите ще могат да видят новата функция в дните преди изложението CES следващата седмица, както и на самата технологична конференция.

Microsoft обяви, че бутонът Copilot ще бъде по-широко разпространен в края на февруари до пролетта, включително и на предстоящите устройства Surface. С течение на времето той ще се превърне в задължителна функция, уточняват още от компанията.

За потребителите на Windows, които нямат активиран Copilot или за тези, които живеят в страни, където услугата не е налична, новият клавиш ще извиква Windows Search. Сега потребителите на Windows могат да извикат Copilot, като натиснат клавиша Windows + C и да използват функциите на изкуствения интелект директно от клавиатурата си.

Изглежда, че Microsoft вгражда Copilot във всичките си продукти и услуги през 2023 г., а този нов бутон е част от по-големи промени, планирани за Windows през 2024 г.

"Новият клавиш ще извиква опита на Copilot в Windows, за да направи безпроблемно включването му в ежедневието на хората. Вярваме, че това ще им даде възможност да участват по-лесно в трансформацията на изкуствения интелект" - посочва Юсуф Мехди, изпълнителен вицепрезидент и главен маркетинг директор на Microsoft. Той допълва, че това не само ще опрости работата на хората с компютри, а и ще я засили, превръщайки 2024 г. в “годината на компютъра с изкуствен интелект”.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !