Как в Северна Корея се справят с ограниченията на смартфоните си

Offnews Последна промяна на 29 април 2022 в 15:56 1831 0

Xiaomi smartphone

Смартфоните с Android в Северна Корея са обект на множество рестрикции, включително и чрез софтуер за наблюдение. Изглежда обаче поне някои граждани на страната вземат мерки срещу тези практики.

Нови данни на организацията Lumen И Мартин Уилиамс разкриват, че някои корейци руутват своя Android смартфон с цел да инсталират неодобрени приложения и да използват неоторизирано съдържание. След интервю на двама избягали от страната става ясно, че това изглежда не е много разпространена практика.

В страната има два правителствено одобрени смартфона, Pyongyang 2423 и 2413. Единият от избягалите е работил като програмист в севернокорейско предприятие в Китай и е успял да внесе нелегално софтуер.

Другият е студент в университет и като част от група с научна насоченост е споделял софтуер с колеги. Одобрените в страната смартфони използват преработена версия на Android с редица ограничения. Това включва връзка само с вътрешната мрежа на Северна Корея, която не е свързана с глобалния Интернет и забрана за приложения, които не са одобрени.

Те идват и с приложение наречено Trace Viewer, което следи потребителите. Програмата заснема снимки на произволен принцип и ги записва без възможност за изтриване. Руутването става с връзка към компютър, като след това е възможно инсталирането на други приложения, изтриване на снимките направени от гореспоменатото приложение и т.н.

Един от избягалите споделя, че хората запознати с тези техники предлагат услугите си на други потребители. От Северна Корея обаче заключват възможността за кабелна връзка към компютър с новия модел Pyongyang 2425.

Освен това е въведено наказание от три месеца принудителен труд за хората, които манипулират телефоните си.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !