Intel възнамерява да купи производителя на RISC-V процесори SiFive за 2 милиарда щатски долара

Offnews Последна промяна на 11 юни 2021 в 15:47 4841 0

sifive-solutions-2

Популярното интернет издание MyDrivers съобщи, че Intel възнамерява да закупи компанията SiFive, която е известна с разработването и производството на процесори на базата на отворената архитектура RISC-V, в която се използват отворени процесорни команди. Според статистиките, RISC-V е третата по популярност процесорна архитектура в света след ARM и x86.

Според тази информация, преговорите са все още на съвсем начален етап и няма гаранция, че ще се стигне до споразумение, понеже ръководството на SiFive предпочита да си остане независимо. Има и други компании, които изразяват готовността си да инвестират в SiFive (включително SK Hynix), като закупят акции на компанията и този вариант изглежда много по-лесно осъществим. Въпреки това, потенциалната сделка между Intel и SiFive се оценява на 2 милиарда щатски щ. долара.

Според аналитиците на PitchBook, компанията SiFive миналата година е получила външно финансиране в размер на 61 милиона щ. долара в рамките на осъществен инвестиционен кръг. Това е покачило пазарната капитализация на компанията до 500 милиона щ. долара. Вижда се, че Intel е готова да плати четири пъти повече.

SiFive е основана през 2015 година и е една от първите компании в света за производство на полупроводникови компоненти, базирани на архитектурата RISC-V. Компанията се опитва да внедри различни стандарти с отворен сорс код в областта на проектирането, за да направи чиповете значително по-евтини и по-приемливи за клиентите.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !