DLVR механизмът на Intel има за цел да намали консумацията на процесорите с 25%

Offnews Последна промяна на 15 ноември 2021 в 10:36 1982 0

intel-core-12gen-launch-1

В началото на тази година бе публикувана пътната карта на Intel за периода от 2020 до 2022 години, в която се виждат четири фамилии процесори: Tiger Lake, Rocket Lake, Alder Lake и Raptor Lake. Последната ще сформира серията Core от 13-то поколение и ще развие идеята на хибридната структура, която вече видяхме в чиповете Alder Lake. В края на миналата седмица редица специалисти обърнаха повече внимание на новия механизъм DLVR за управление на захранването в процесорната фамилия Raptor Lake, който също се вижда в тази пътна карта.

Сега започна да се появява нова информация, посветена на технологията DLVR, като тази абревиатура означава Digital Linear Voltage Regulator. Потребител на Reddit откри патент на Intel, публикуван на 8 юли тази година. Той детайлно описва "Нов метод и устройство за ограничаване на цифровия линеен регулатор".

В текста към патента се казва, че чрез поставяне на допълнителен регулатор на напрежение близо до първичния регулатор, който може да се намира и на дънната платка, е възможно да бъде намалена консумацията на електрическа енергия от страна на процесора. Обяснява се също, че тази модификация на захранването на процесорите е сравнително евтина и нейната реализация не е сложна.

В този случай е важно да бъде правилно подбрано входното напрежение за регулатора, за да могат да се изгладят внезапните пикове на натоварването. С помощта на цифровия линеен регулатор по отношение на първичния стабилизатор, входното напрежение на ядрото на централния процесор може да бъде намалено, понеже пиковете вече са изгладени и в резултат от това да бъде понижена и консумацията на електрическа енергия.

Идеята е, че DLVR може да намали захранващото напрежение на процесора до 160 миливолта. Това ще доведе до намаляване на консумацията с 20-25%, като едновременно с това производителността на процесора леко ще се увеличи.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !