Архитектурата Zen 4D може да е отговорът на AMD на новата хибридна технология на Intel

Offnews Последна промяна на 04 ноември 2021 в 16:39 522 0

amd-ryzen-7-5800u-1

Днес стартираха продажбите на десктоп процесорите Intel Core от 12-то поколение. Благодарение на своята хибридна структура како с бързи, така и с икономични процесорни ядра, те без съмнение са важно развитие в индустрията на микроелектрониката, която може да определи развитието на x86 съвместимите чипове на много години напред.

Разбира се, AMD подготвя отговор на тези процесори. Популярният блогър Moore’s Law is Dead съобщи, че компанията разработва новия тип процесорно ядро Zen 4 Dense (Zen 4D). То се различава от пълноценното Zen 4 процесорно ядро с намаленото количество кеш памет и понижена тактова честота за постигането на по-добра енергийна ефективност. Благодарение на намаления кеш и последвалото от това намаление на площта на кристала, AMD ще може да разположи до 16 ядра в един чиплет - отделен кристал, съдържащ кеш памет и процесорни ядра.

Вместо да разработва съвършено нова процесорна архитектура AMD ще адаптира своите сегашни решения. Този подход икономисва много време и финансови ресурси. Точно така постъпи и Intel, която разположи в своите чипове процесорни ядра с различна архитектура.

Според тази информация, първият продукт, който ще използва Zen 4D, ще бъде 128 ядрен сървърен процесор EPYC от фамилията Bergamo. Той ще има до 8 чиплета с по 16 ядра Zen 4D, а хибридната структура ще се осъществява от бързите Zen 5 ядра и икономичните Zen 4D ядра, които са разположени върху различни чиплети.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !