AR очилата на Apple най-сетне се доближават до фазата на стартиране

Offnews Последна промяна на 18 ноември 2021 в 07:09 632 0

Apple Glass

Мистериозният проект Apple AR Glass най-сетне се доближава до фазата на стартиране, твърдят анализатори от Morgan Stanley. “Големината на техническото предизвикателство – компресиране на батерията, 5G, компютри, камери, лидари, проектори и вълноводни лещи в лек, атрактивен чифт очила – е трудно да се преувеличи, но се доближава до старта”, пише в забележка към инвеститорите.

Очевидно AR проектът на Apple вече съответства на цикъла на разработка на първия Apple Watch. Имаше редица заявки за патенти точно преди официалното обявяване на часовника през 2014 година и анализаторите от Morgan Stanley смятат, че сега сме свидетели на същото нещо с проекта за AR очила, което пък предполага, че пускането им на пазара наближава.

Течовете и слуховете около потенциалното стартиране на Apple Glass се разпространяват в мрежата през последните няколко години. Първата информация за устройството дойде от известния анализатор Минг-Чи Куо, който заяви, че то ще се нарича Apple Glass и се очаква да стартира най-рано през 2020 година.

Bloomberg от друга страна смята, че стартът на очилата няма да се състои преди 2023 година, а The Information посочва 2022 година, като потенциална година за официалното представяне на проекта. Джон Просър също се включи с прогноза, като каза, че Apple Glass може да дебютират още през следващата година, потвърждавайки информацията на The information. Инсайдерът Робърт Скобъл пък уточнява, че ще видим AR очилата на Apple през 2022 година, по време на WWDC 2022.

Цената на мистериозното устройство е друга интересна тема. Голям теч разкри сумата от 499 долара и някои интересни функции, като LiDAR, интегриран в дясната част на очилата. Това изтичане предполагаше дата за обявяването им до края на 2021 година, което очевидно не се случи.

Много патенти бяха публикувани през това време. В края на миналата година заявка за патент на Apple показа лещи, които се приспособяват към околното осветление, избирателно намалявайки яркостта в реалния свят, за да подобрят генерираното от компютър изображение.

Друг патент се появи в началото на 2021 година, изобразявайки функция, при която Apple Glass автоматично отклучват други джаджи в екосистемата на Apple. Това е функция, която много носими устройства вече имат, служеща като дистанционно защитено устройство за удостоверяване.

Нещата станаха още по-интересни през февруари, когато беше открита друга патентна заявка, описваща функция за самопочистване. Инженерите бяха открили и описали начин да изтръскат стъклото от прахта с помощта на вибрации. Друга патентна заявка от същия период сочи, че Apple Glass ще могат да откриват звук и да ви насочват към неговия произход.

Ако се съди по всичик тези патентни заявки, Apple може да напомни за това колко иновативна компания беше някога. Конкуренцията вече премина през няколко поколения VR/AR устройства и компанията има какъв да наваксва, но ако вкара всички тези иновации, Apple Glass може да дадат огромен тласък на пазара на AR/VR.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !