AMD възнамерява да използва HBM памет в своите сървърни процесори EPYC Genoa

Offnews Последна промяна на 19 юли 2021 в 16:48 4465 0

3D V-Cache

По време на събитието International Supercomputing Conference 2021 корпорацията Intel съобщи нова информация за своите сървърни процесори Xeon Scalable от 4-то поколение, известни още и като Sapphire Rapids. Една от ключовите особености на тези чипове е използването на изключително бързия и производителен кеш буфер с HBM (High Bandwidth Memory) памет в някои модели.

Сега популярния уеб портал Inpact-Hardware съобщи, че AMD също ще представи подобно решение. Това ще стане с излизането на сървърните процесори EPYC с кодово има Genoa, базирани на новата архитектура Zen 4. Както и при решенията на конкурента, флагманските решения на тази процесорна фамилия ще имат бърза HBM памет.

По всичко личи, че решението за използване на High Bandwidth Memory все още не е окончателно взето и все още се дискутира и обмисля. Това е логично, понеже Advanced Micro Devices така или иначе разполага със собствената си технология 3D V-Cache, която дава възможност за увеличаване капацитета на кеш паметта от трето ниво. При сървърните варианти AMD навярно ще интегрира стотици мегабайти L3 кеш, докато при обикновените Ryzen 5000 технологията 3D V-Cache дава възможност за добавянето на 64 или 128 MB кеш от трето ниво.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !