Amazon добавя нови AI възможности към Alexa

Павлин Луканов Последна промяна на 23 септември 2023 в 17:35 326 0

Alexa Automation

Снимка Amazon

Amazon добавя нови AI възможности към Alexa

Най-вероятно вече сте се понаситили на новините за решения с изкуствен интелект (AI), които ни заливат от близо година. Темата обаче остава актуална и ще е такава още години наред, тъй като търпи революционно развитие. Не е изненадващ и фактът, че почти всички големи технологични компании имат разработки и интерес в тази насока.

Подобрените функционалности

Поредният пример за това е гигантът Amazon, като тази седмица тя обяви редица нови решения и продукти в голямата си екосистема. Това включва както хардуерни устройства, така и значително обновление на гласовия асистент Alexa, който ще се сдобие с възможности на генеративен AI. Целта е привличането на нови потребители към решението, което изостава значително по популярност.

Сред новите възможности на Alexa ще е и тази за водене на свободни разговори, като ще бъде премахнат и роботизираният глас, който се използва от близо десетилетие. Асистентът също така ще може да отговаря на широк кръг от въпроси, включително за началото на спортни срещи и да предоставя например идеи за рецепти. Сред другите му възможности ще са също създаването и рецитиране на поеми.

Припомняме, че Amazon представи дигиталния си асистент Alexa през 2014 г., но компанията така и не успя да превърне продукта в доходоносно решение, като той насочва потребителите за покупки през платформата. Alexa се използва най-вече през смарт говорители и телевизори, като предоставя информация при запитване и може да управлява някои свързани смарт устройства.

Разбира се новите усилия на Amazon идват след пробива на OpenAI с ChatGPT, който може да предлага отговори и на сложни запитвания в дълга форма. Вече сме свидетели и на много други подобни решение, включително Bing на Microsoft и Bard на Google. Иначе Alexa ще може да постигне ниво на разговори доближаващо се до това между хората, твърди шефът на хардуерното подразделение на Amazon, Дейв Лимп. Новите възможности на Alexa ще са налични за всички Echo устройства в продажба от 2024 г., както и за някои съществуващи модели. Гласовият асистент ще има достъп до огромен набор от свързани устройства и услуги.

Нови хардуерни продукти

Освен подобренията в Alexa, Amazon анонсира и редица нови хардуерни продукти, които обхващат голямата екосистема на компанията. Най-интересните от тях са Echo Frames и Carrera Smart Glasses, добавяйки смарт функционалности към очила. Чрез тях ше е възможно и взаимодействие с Alexa за ежедневни дейности. Очилата могат и да възпроизвеждат музика, като идват в няколко разновидности с различни стъкла и опция за слънчеви със защита UV400. Те имат сертификация IPX4 и с един заряд на батерията дават до шест часа продължителен плейбек.

Новият Echo Show 8 е с променена позиция на камерата и може да ограничава фоновия шум, което до прави по-полезен при видео разговори, включително е добавена и специално разработена технология за обработка на звука. Благодарение на решенията за компютърно зрение този умен екран ще се променя в зависимост от близостта на потребителя. Така когато сте по-далече той ще показва опростена информация, а при приближаване ще има повече детайли.
Echo Hub панел за управление на умния дом с възможност за монтаж на стената и с вграден Alexa. Той предлага 8-инчов сензорен екран с възможност за персонализиране на интерфейса според нуждите. Поддържат се над 140 000 смарт устройства и всички основни стандарти за свързване, включително Matter и Thread.

eero Max 7 е първата Wi-Fi 7 меш система на Amazon. Тя комбинира мрежова технология наречена TrueMesh с най-новия безжичен стандарт за предлагане на високи скорости на трансфер, постигайки ниска латентност и избягване на смущенията от околните мрежи. Поддържа се също така до 10-гигабитов Ethernet.

Следващото поколение Fire TV Stick 4K е с близо 30% по-мощен спрямо предходното поколение и вече с поддръжка за Wi-Fi 6. Още по-високо позициониран е Fire TV Stick 4K Max (2nd Gen) с Wi-Fi 6E и поддръжка за Dolby Vision, HDR, HDR10+ и Dolby Atmos. 4K Max идва с Fire TV Ambient Experience, трансформиращ телевизора във винаги включен смарт дисплей.

Сред останалите нови продукти са още Fire TV Soundbar, саундбар с Bluetooth връзка DTS Virtual:X и Dolby Audio, камерата за външно видеонаблюдение Blink Outdoor 4 Floodlight Camera, Ring Stick Up Cam Pro, умният говорител за деца Echo Pop Kids и таблетите Fire HD 10 Kids.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !