United Group продаде мобилните кули на „Виваком“

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 21 април 2023 в 11:53 944 1

United Group TAWAL

Снимка United Group

United Group продаде мобилните кули на „Виваком“

United Group обяви, че е продадала мобилните кули на три от операторите си – „Виваком“ в България, Tele2 в Хърватска и Telemach в Словения. Сделката е на стойност 1.22 млрд. евро, които ще бъдат платени изцяло в налични пари. Купувач е специализираната компания TAWAL, която е звено на саудитската телеком група Saudi Telecom Co (STC). В нея са включени всичките 4800 кули на трите оператора, които бяха отделени през последните месеци в самостоятелното звено TowerCo на телеком групата.

От United Group обявиха, че продажбата следва тенденцията на телеком пазара, да се отделят и продава инфраструктурата от основния бизнес на операторите. Тя е както в Европа, така и на световно ниво. От групата коментираха още, че сделката ще освободи финансови наличности за растеж.

TAWAL от своя страна е обещала да продължи развитието на мобилната мрежа на трите оператора на United Group, сред които е и „Виваком“. То включва изграждането на поне 2000 нови кули през следващите 20 години. Това е увеличение с 41% спрямо наличната инфраструктура към момента. Операторите на телеком групата ще са основните клиенти в региона за момента.

Сделката е важна и за TAWAL, това е първият европейски клиент на звеното, като досега тя се е фокусирала повече върху пазарите в Африка и Близкия изток. Портфолиото ѝ включва над 16000 кули до момента. TAWAL не развива само мобилна инфраструктура, като той прави това с цялостни мрежови решения.

Сделката е ключова за България, тъй като това е първата такава на пазара. „Булсатком“ продаде мобилните си кули на „Виваком“, които влизат в трансакцията към TAWAL, но сателитният оператор преди това прекрати доставката на мобилни услуги към крайни клиенти. „А1 България“ работи по отделянето на кулите си в друго дружество и има вероятност след това да търси купувач за него. „Йеттел“ следва примера на своя собственик – PPF Group, като на групово ниво цялата мрежова инфраструктура е изведена в независимо дружество – „ЦЕТИН“. При „Виваком“ имаше отделяне на мобилните кули, което беше направено дискретно в рамките на TowerCo.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

22.04 2023 в 09:14

Добре де, това не е ли инфраструктура от която зависи нациналната ни сигурност? Ясно, че тя принадлежи открай време на частни компании. Явно и че не можем да си я поддържаме сами - (чудно защо?). Но въпросът ми е друг - тези антени са разположени и на покривите на блоковете. С какъв документ, по какъв начин са разположени там, чия собственост са? Общината им отдава място от общите за обитателите им части? Какъв е механизмът?