КЗК ще разследва сделката за „Булсатком“

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 22 декември 2022 в 17:33 2239 0

Bulsatcom Store

Снимка Bulsatcom

КЗК ще разследва сделката за „Булсатком“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че ще разследва покупката на сателитния оператор „Булсатком“ от дружество на бизнесмена Спас Русев. Тя беше финализирана в края на септември 2022 г., но през декември излязоха подробности относно финансирането на българския предприемач. Според финансовите отчети на United Group, телеком групата е предоставила заем на Русев, с който да закупи компанията. След като завърши трансакцията, по-голямата част от заема се погасява с продажбата на мрежовото оборудване на „Булсатком“ в полза на „Виваком“.

Вследствие на това, двата конкурентни телекома – „А1 България“ и „Йеттел България“ подават сигнали до КЗК с искане да се разследва сделката. Според тях, ситуацията дава предпоставки за свързаност между „Булсатком“ и „Виваком“ или най-малкото за възможност за влияние от страна на втория върху първия.

КЗК от своя страна се аргументира, че постъпилата информация и доказателства дават предпоставки и опасения за потенциална концентрация. С което антимонополния регулатор започва проверка на сделката между Спас Русев и сателитния оператор. В КЗК не е постъпило уведомление за трансакцията, тъй като се смята, че при придобивания от финансови инвеститори, които нямат влияние на съответния пазар, такова не е необходимо.

Решението на комисията идва само два дни след като съдът върна разрешението, което тя даде за придобиването на „Нетуъркс-България“ от „Виваком“. Опасенията са, че телекомът започва да контролира прекалено голям дял в продажбата на едро на интернет. Което от своя страна ще се подсили допълнително при прехвърлянето на мрежата на „Булсатком“. Тогава, отново е сезиран съдът от един от двата конкурента на „Виваком“ – „Йеттел“.

Междувременно от Булсатком обявиха, че Петър Ризов е новият управител на компанията. Той поема поста от досегашния управител Станислав Георгиев, който имаше тежката задача да се опита да финализира сделката и да стабилизира позициите при платената телевизия на сателитния оператор.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !