ВАС върна сделката на „Виваком“ с „Нетуъркс-България“

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 20 декември 2022 в 12:38 2917 0

Vivacom Networx

Снимка Vivacom

ВАС върна сделката на „Виваком“ с „Нетуъркс-България“

Върховният административен съд (ВАС) върна сделката между „Виваком“ и „Нетуъркс-България“ за повторно разглеждане от антимонополния регулатор. Това е първото придобиване от цяла поредица трансакции от последните две години, което се спира от магистратите. В мотивите са посочени опасения за прекалена концентрация на пазара на едро при фиксираните услуги. Те са изразени и от ресорния регулатор – Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според магистратите, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е извършила достатъчно задълбочен и качествен пазарен анализ. Въпреки, че са изнесли подробни факти и са идентифицирани различните сегменти, които засягат сделките. Съдиите смятат, че трябва да се разглеждат ефектите на всички придобивания на „Виваком“, а не поотделно, както е направено в първичното становище на КЗК. Към това не са взети предвид и опасенията за концентрация на пазара на едро на фиксирани услуги, които изразява КРС.

ВАС връща на регулатора с инструкции да направи повторно разглеждане, като вземе предвид тези критики. Самата сделка включва освен локалния оператор „Нетуъркс-България“, но и още две компании – „ТВН Дистрибуция“ и „Телко Инфраструктура“. В периода на края на 2020 г. до началото на настоящата 2022 г. „Виваком“ финализира придобиването на още няколко доставчика на интернет и телевизия – това са „Нет 1“, „КомНет София“ и пловдивската N3.

Решението на ВАС е първото голямо блокиране на подновените опити за консолидиране на телеком пазара. „Виваком“ тръгна с агресивно изкупуване на малки доставчици, основно с цел придобиване на инфраструктура и абонати. Основният критик на тази дейност се оказа мобилния оператор „Йетел“ или по-скоро техния собственик PPF Group. В момента звеното им „ЦЕТИН Българи“ също развива силен бизнес при пазара на едро на фиксирани услуги. Затова, съдебните дела са след оспорване на решението на КЗК от страна на „Йетел“.

Решението на ВАС може и да се разглежда и като първата победа на конкурент на „Виваком“ в опит да спре прекаленото ѝ окрупняване, пише специализирания сайт TechTrends. Според него, следващата голяма битка се очертава да е споразумението между Спас Русев, „Виваком“ и „Булсатком“. При което, бизнесменът е взел заем от United Group (собственикът на водещия телеком) за придобиването на сателитния оператор в замяна на мрежата на първия. Останалите два оператора дадоха заявки, че са готови да обжалват това действие.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !