КРС скоростно разпределя телеком честотите в 700 MHz и 800 MHz

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 26 октомври 2023 в 15:46 687 0

Cell Tower

Снимка Michael Jiang/Unsplash

КРС скоростно разпределя телеком честотите в 700 MHz и 800 MHz

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) скоростно разпределя честотите в 700 MHz и 800 MHz. Регулаторът издава шест разрешителни за по три ленти по 2x10 MHz във двата спектъра. Компаниите, които могат да ги получат са ограничени в условията само до трите основни телекома. Причината е, че честотите трябва да се използват за разгръщане на 5G мрежи, за което се изисква използването на спектрите в 3.6 GHz и 26 GHz.

Бързината на разпределянето на този ключов радиоефир се налага предвид обвързаността му с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Те са заложени сред мерките, които държавата трябва да предприеме, независимо, че във финалната версия на документа отпаднаха всички проекти свързани с развитието на 5G мобилните мрежи.

Ако няма спорове за това кой оператор, коя лента да вземе, КРС ще успее да разпредели ефира без търг. С което ще се сложи край на дългогодишните спорове за освобождаването на честотите в 700 MHz и 800 MHz, които бяха държани частично от Министерството на отбраната (МО). Първо, военните и телекомите подписаха споразумение за извършване на тестове и потенциалното предоставяне на спектъра на компаниите. След това в началото на октомври Министерски съвет (МС) обяви, че е подписано окончателно такова между военните и операторите за разпределението на честотите. Развръзката идва с последните развития и стартирането на процедурата от страна на КРС.

Преди всичко това, държавата понижи цената на еднократните разрешителни, а след това МО и телекомите осъществиха технически тестове за съвместно използване на радиоресурса. Резултатите показаха, че се налага изграждането на т.нар. санитарни зони, там където оперира оборудването на военните. Което няма да позволи на операторите да използват новите честоти за 100% осигуряване на национално покритие и петната ще трябва да се компенсират с оборудване, което работи на друг спектър.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !