Кирил Петков се обяви против сделката между United Group и „Булсатком“

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2024 в 13:51 473 0

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кирил Петков

Бившият премиер и настоящ съпредседател на партия „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви в сряда, че се притеснява ако регулаторите одобрят сделката между United Group и „Булсатком“. Собственикът на „Виваком“ се опитва да придобие напълно сателитния оператор, като преди година вече се сдоби с инфраструктурата му.

Политикът направи изявлението си предвид появила се информация, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще одобри напълно сделката в 1 февруари. До момента регулаторът не е публикувал решение по казуса, но обикновено се събира и заседава именно в четвъртък. Изказването на Петков идва и само няколко дни след като беше засечен от ПИК на среща със Спас Русев. Бизнесменът е настоящият собственик на „Булсатком“, а преди това беше основен акционер във „Виваком“ до влизането на United Group в телекома.

„Ако е вярно, че утре КЗК ще одобри сделката между United Group и "Булсатком", това много ни притеснява, защото сме чели докладите на КРС за близо 60% пазарен дял“, коментира Петков пред журналисти в сряда.

Той допълни, че настоящият състав на КЗК в момента е с изтекъл мандат и трябва да бъде сменен. Петков добави, че ще започнат преговори с ГЕРБ за това да се случи, както и да се прецизира Закона за защита на конкуренцията. Относно сделката, той коментира, че тя ще засегне повечето българи, тъй като най-вероятно ще доведе до поскъпване на платената телевизия.

„Булсатком“ беше купена от Спас Русев за около 120 млн. евро от предишните инвеститори през 2022 г. Тогава той спечели наддаване със собственик на „Йеттел“ PPF Group. Впоследствие се оказа, че бизнесменът е осигурил финансирането си срещу заем от United Group. Залогът е цялата физическа инфраструктура на „Булсатком“, която телеком групата получава малко след финализирането на сделката.

През 2023 г. обаче United Group обявява, че ще придобие напълно сателитния оператор и ще поиска одобрение от регулаторите. Тогава останалите два български телекома – „А1 България“ и „Йеттел“ се противопоставиха на сделката.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !