„А1 България“ е с най-бързата мобилна мрежа според приложението Speedtest

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 06 ноември 2023 в 18:12 840 0

Speedtest Awards

Снимка Ookla

„А1 България“ е с най-бързата мобилна мрежа според приложението Speedtest

Мобилната мрежа на „А1 България“ е най-бързата в страната според данни на изследователската фирма Ookla. Тя седи зад популярната платформа за измерване на интернет скоростите Speedtest.com. Телекомът предлага най-високи скорости на сваляне и качване на информация, което осигурява на потребителите най-бързия мобилен интернет в страната. На второ място е „Виваком“, а трети се нарежда „Йеттел“.

Ookla е провела и сравнила усреденото представяне от почти 250 000 теста, направени от клиенти на трите мобилни мрежи в периода април-септември 2023 г. Мрежата на „A1 България“ постига средна скорост от 167.81 Mbps при сваляне. Мобилната връзка на „Виваком“ дава 143.20 Mbps, а тази на „Йеттел“ – 110.99 Mbps.

„Мобилната мрежа на „А1 България“ беше определена като най-бързата в страната от Ookla, след извършването на задълбочен анализ на тестове от потребители, направени с приложението Speedtest.“, каза Стивън Бай, президент и главен изпълнителен директор на Ookla, подразделение на Ziff Davis, цитиран от „А1 България“.

Той допълни, че тази награда се присъжда на телекомите, чиито мобилни мрежи демонстрират изключителна скорост и представяне в сравнение с другите мрежи на пазара за периода април-септември 2023 г. За да определи най-бързата мобилна мрежа в България, Ookla използва само резултати на тестове, направени със смартфони. Това са мобилните устройства, които поддържат най-бързата налична технология на пазара – 4G и 5G. Резултатите включват всички тестове, направени от устройства, независимо кое поколение мрежа са използвали по време на теста.

Според главният изпълнителен директор на „А1 България“ една от основните причини за добрите резултати са непрекъснатите инвестиции в инфраструктура. По негови думи, компанията планира да инвестира над 280 млн. лева през 2023 г. и 2024 г. в мобилната мрежа. В момента тя покрива 99% от населението на страната при 4G връзка, а 5G технологията е достъпна с гигабитови скорости в почти всички населени места с над 3 000 души и в основните курорти в България.

През септември, „А1 България“ отдели напълно мобилните си кули в отделно дружество. Това беше направено на ниво група при компанията-майка – Telekom Austria. Новото дружество ще бъде листнато на фондовата борса във Виена и целта е да помогне на телеком конгломерата да се фокусира повече върху крайните услуги. Което означава, че вече българският телеком ще отговаря за инвестициите в наземната инфраструктура до кулите, но не и за самите излъчватели.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !