Какво да правим, ако забравим паролата си за рутера

Стоян Ненов Последна промяна на 11 октомври 2022 в 10:50 3466 0

Router

Снимка Misha Feshchak/Unsplash

Рутер, илюстративна снимка

Домашният интернет рутер е устройство, за което човек се сеща само, когато има проблем. За щастие, при повечето такива устройства, ядовете са малко и затова за много хора то остава скътано в някой ъгъл. Рано или късно обаче се налага да се поработи и с него и тогава мнозина откриват, че изобщо не помнят паролата за достъп.

В такава ситуация оправянето на какъвто и да е проблем с рутера става практически невъзможно. Решението е лесно на пръв поглед – просто да рестартираме рутера или да върнем фабричните настройки. И след това обаче той пак ще иска парола… Затова трябва да се предприемат няколко стъпки, обобщава How-to Geek.

Първата стъпка е да огледате самия рутер. Повечето устройства имат стикер на гърба или от долната част, на която е написан адресът за контролния панел и името и паролата по подразбиране. Много потребители никога не ги сменят, така че има голяма вероятност това да е достатъчно, за да си върнете достъпа до рутера.

Ако стикерът липсва или е изтрит, тогава може да се обърнете към упътването на рутера. Друг вариант е да потърсите в Google с името и модела на устройството и думите „default password”.

Това е стандартна информация и е лесно достъпна в Мрежата. Дори има цял сайт, който е посветен на създаване на база данни с оригиналните имена и пароли за достъп до всеки рутер. Именно, защото много хора губят тази информация и след това се оказват без достъп до собствения си рутер.

В случай, че няма интернет връзка и не може да стигнете до тези сайтове, може да пробвате с класически и елементарни комбинации. Често името и паролата по подразбиране са admin и за двете. Алтернатива са класиките administrator и 1234. Някои по-нови рутери нямат потребителско име, а само парола. Те също обикновено залагат на вече споменатите пароли по подразбиране или на името на самия производител, например tplink, cisco, linksys и други, като паролите са винаги само с малки букви, тъй като целта е да бъдат лесни за достъп и да „мотивират“ потребителите да си сложат свои, по-сложни кодове за достъп.

Ако сте сигурни, че имате правилното име и парола по подразбиране за рутера, но той не ви „пуска“ в контролния панел, значи те са сменени. Тогава рутерът трябва да се върне до фабричните си настройки, за да премине и към името и паролата по подразбиране.

Този процес ще изтрие и всички други настройки на рутера, включително въведена мрежа, ограничения за достъп и т.н. Затова е препоръчително да се прави като крайна мярка, когато няма друго решение.

Самата процедура е лесна. Рутерът има бутон за тази цел. Той най-често е „скрит“ в малка дупка, като може да се натисне с кламер или връх на молив, като над него има и думата Reset. Най-често той трябва да се натисне и задържи за известно време, обикновено около 10 секунди.

След това рутерът автоматично ще извърши целия процес по връщане на старите настройки. Тогава името и паролата по подразбиране ще бъдат възстановени и може отново да се влезе в контролния панел, за да конфигурирате всичко според желанията си. Силно препоръчително е да смените името и паролата по подразбиране, за да не може всеки да влезе в контролния панел и да промени данните.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !