Университетите се усъмниха в Turnitin - инструментът за засичане на AI плагиатство

Стефан Николов Последна промяна на 04 април 2023 в 17:31 614 1

Turnitin

Снимка Turnitin

Университетите се усъмниха в Turnitin - инструментът за засичане на AI плагиатство

Създателите на една от най-популярните програми за откриване на плагиатство представиха на пазара софтуер, който разпознава дали есетата са създадени с помощта на чатботове с изкуствен интелект (AI). Подобен инструмент би могъл да се окаже полезен, понеже новите чатботове предизвикаха големи дебати сред университетите, дали трябва да се използва подобен софтуер за разкриването на измамите от страна на студентите.

Turnitin, програмите на която вече се използват от над 10 000 образователни институции по света, стартира в началото на тази седмица нова онлайн услуга, която според производителя може да идентифицира текстовете, генерирани от изкуствен интелект с рекордните 98% достоверност. Компанията OpenAI, създател на популярния ChatGPT, заяви, че нейната собствена система за откриване на плагиатство е ефективна само в 26% от случаите.

"Преподавателите ни споделиха, че възможността за прецизно разпознаване на текст, написан с помощта на изкуствен интелект, сега е техен основен приоритет", заяви главният изпълнителен директор на Turnitin Крис Карен. "Те трябва да могат да откриват AI текстовете с много висока степен на достоверност, за да оценят автентичността на работата на студентите и да определят как най-добре да процедират с тях."

Само че въвеждането на този продукт в учебните заведения се оказа много спорно. Редица училища и университети, сред които Кеймбридж и други членове на Russell Group, организацията, която представлява водещите университети в Обединеното кралство, са заявили, че ще се откажат от новата услуга.

Университетите се притесняват, че този инструмент може погрешно да обвини студентите в измама, да предостави техните лични данни на частна компания и да попречи на хората да експериментират с новите технологии, като например с генеративния изкуствен интелект.

„Притесненията са големи“ – заяви лице, запознато с водените тези дни обсъждания. Russell Group засега отказва да коментира.

Тези опасения накараха UCISA, британската организация, подкрепяща технологиите в образованието, да се свърже с Turnitin, за да гарантира, че университетите имат възможност поне временно да се откажат от тази функция.

C. Едуард Уотсън, асоцииран вицепрезидент по учебните програми и педагогическите иновации в Американската асоциация на колежите и университетите, заяви, че има и сериозни съмнения относно тази система за откриване на плагиатство, като се има предвид изключително бързото развитие на изкуствения интелект. "Голямо е недоверието, че тази система може добре да се справи с тази задача", каза той.

Всичко това доведе до сериозен дебат между учените, консултантите в областта на висшето образование и учените в областта на когнитивните науки от целия свят относно това, как биха могли университетите да разработят съвсем нови начини за оценка на студентите в отговор на заплахата за академичната почтеност в лицето на изкуствения интелект (AI).

Turnitin не даде пряк отговор на опасенията относно нейния AI инструмент. Но в документацията към своя софтуер пише, че технологията, използвана в нея, е разработвана в продължение на години.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5630

1

deyan_h

06.04 2023 в 05:33

Ако попиташ Chat GPT "Ти ли написа : (това)", той си казва.
Помни всичко написано, а и още не са го научили да лъже...