Telegram Stories вече са достъпни за всички

Мария Иванова Последна промяна на 16 август 2023 в 11:30 549 0

Telegram Stories

Снимка Telegram

Telegram Stories вече са достъпни за всички

Популярното чат приложение Telegram официално направи функцията Stories (“Истории”) достъпна за всичките си потребители. Миналия месец тя беше пусната за Premium абонатите, но сега всички останали също могат да я използват.

Stories е популярен начин за споделяне на снимки и видеоклипове за определено време, създавайки по този начин постоянно обновяваща се история. Първоначално функцията беше популяризирана от социални мрежи като Instagram, Snapchat и Facebook, а после се разпространи и в други приложения като Telegram.

Stories на Telegram се отличава от останалите основно с възможността си за редактиране след публикуване. Докато в Instagram, Snapchat, Facebook и TikTok потребителите нямат възможност да редактират историята, след като са я публикували. И ако искат да я променят, се налага да я изтрият и да я пуснат отново. Telegram обаче прилага различен подход към своята функция Stories.

“За първи път в историята на социалните медии можете да актуализирате всеки елемент от историята си по всяко време - да промените видимостта, надписа, текста на екрана, стикерите или нещо друго - без да се налага да я изтривате и да я публикувате отначало" - се посочва в публикация в блога на Telegram.

Всичко останало в Stories на Telegram е подобно на останалите платформи. Можете да изберете дали вашите истории да се виждат от всички, от вашите контакти, от няколко избрани контакта или от списък с близки приятели.

Подобно на Stories във Facebook Messenger, те се появяват като разширяеми балончета в горната част на списъка с чатове. В Telegram обаче те са по-персонализирани, като дават възможност за контрол кой да вижда качените публикации и за колко време.

Потребителите могат да избират кога да изтече срокът на тяхната история. Например, можете да зададете тя да изтече след 6, 12, 24 или 48 часа. Или можете постоянно да показвате историите на страницата на профила си, също както Instagram позволява показването на акцентите на Stories.

В добавка, можете да поставяте надписи и връзки към своите Stories. Има и възможност да отбелязвате други хора в тях, както и да публикувате снимки и видеоклипове, направени едновременно с предната и задната камера, в стил BeReal.

Въпреки че Stories вече са достъпни за всички потребители, а не само за платените, Telegram им запазва някои предимства. Premium потребителите могат да активират функция, наречена Stealth Mode, която изтрива прегледите им от всички истории, които са отворили през последните пет минути, както и скрива това, което разглеждат през следващите 25 минути.

Едно от най-съществените предимства е, че публикациите на плащащите по 5 долара на месец потребители се показват първи, което им осигурява по-голяма видимост. Те получават също споменатите вече опции за персонализирано изтичане на срока на валидност, възможност за запазване на истории в галерията, "десет пъти по-дълги" надписи, по-голям брой истории за деня (до 100) и др.

Главният изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров заяви през юни, че потребителите са искали Stories от години. Първоначално компанията е била против добавянето им, защото те "вече са навсякъде", но все пак е решила да се вслуша в желанията им.

Стартирайки заедно с десетия рожден ден на услугата за съобщения, Telegram описва Stories като "най-желаната функция" в историята на компанията. Тя вече е достъпна за всички абонати на приложението - както за iOS, така и Android.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !