Технологиите, които изчезнаха през 2023 г.

Мария Иванова Последна промяна на 27 декември 2023 в 12:35 1863 0

Dead Tech 2023

Снимка Bing/Dall-E AI Image

Технологиите, които изчезнаха през 2023 г.

През 2023 г. станахме свидетели на вълнуващи иновации, но и на някои големи технологични провали. Докато изкуственият интелект продължава да прави големи стъпки напред, някои от най-известните проекти на гигантите в индустрията се изправиха пред своя край.

От промяната на името на Twitter, през премахването на WordPad, Messenger Lite и Cortana, до прекратяването на Google Glass, Amazon Halo и Google Jamboard - предлагаме ви обзор на най-значимите продукти и услуги, които спряха да съществуват през отминаващата си година.

Twitter

Милиардерът Илон Мъск, който притежава социалната мрежа Twitter от повече от година, промени името ѝ, което беше световно разпознаваемо. Преходът започна през април, когато Twitter стана част от компанията му - X Corp. Няколко месеца по-късно Мъск обяви, че "скоро ще се сбогуваме с марката Twitter и постепенно с всички птици".

Тази промяна в дизайна и брандирането на Twitter беше придружена от отпадането на старите акаунти с отметки и възможността за закупуване на верификация. Това затрудни проверката дали даден акаунт е легитимен и предизвика опасения сред потребителите на платформата.

Clubhouse

В първите дни на пандемията, Clubhouse се появи като новаторско решение, което улесняваше аудио чатовете между големи и малки групи. Технологичните гиганти бързо създадоха свои собствени клонинги на приложението, но постепенно интересът към този тип платформи замря.

Facebook беше първият, който се отказа от своите Live Audio Rooms през декември 2022 година. А през 2023 г. го последваха Reddit Talk, Spotify Live и радио приложението на Amazon - DJ Amp.

Netflix DVD

След 25 години успешна дейност DVD бизнесът на Netflix приключи през 2023 година. Компанията официално пренасочи вниманието си към стрийминга, а последните DVD-та излязоха през септември.

Този ход дойде в момент, в който търговците на дребно намалиха запасите си от DVD. Но данните сочат, че хората не са готови да се откажат напълно от DVD дисковете, отчасти поради "носталгията и колекционерството на физическите носители".

NFTs във Facebook и Instagram

През 2022 г. Meta позволи на потребителите на Instagram да създават незаменяеми токени (NFTs), а на потребителите на Facebook - да ги споделят. Въпреки това, тази функция не предизвика голям интерес в нито една от двете социални мрежи и през март 2023 г. Meta обяви, че ще "прекрати дейността на цифровите колекции".

Google Glass

Амбициозният проект на Google беше официално прекратен тази година. Устройството, което беше пуснато на пазара през 2013 г., предлагаше на потребителите да използват компютър на лицето си, вместо телефон.

Въпреки това Google Glass се сблъска с редица проблеми като кратък живот на батерията, опасения относно неприкосновеността на личния живот и висока цена от 1500 долара. Те доведоха до недостатъчен интерес от страна на потребителите и в крайна сметка - до прекратяване продажбите на Google Glass.

Amazon Halo

Amazon представи марката Halo през август 2020 г. в опит да навлезе на пазара за фитнес и здраве, години след като конкуренти като Fitbit, Samsung и Apple направиха същото. Първият ѝ продукт беше Halo Band - фитнес тракер без дисплей, който можеше да записва всички видове статистически данни, свързани със здравето. Но докато високоговорителите ѝ Echo доминират в сферата на интелигентните домове, Amazon така и не успя да навакса с фитнес тракерите и обяви, че ще спре поддръжката на Amazon Halo от 31 юли 2023 година.

Cortana в Windows

През юни Microsoft обяви, че ще премахне Cortana от Windows. Гласовият асистент беше вграден в Windows 10 и предлагаше различни функции, включително търсене в интернет, управление на календара, изпращане на имейли и др. Въпреки това, той не успя да се наложи като Alexa на Amazon и Siri на Apple.

С пускането на Bing Chat (сега Copilot) през февруари 2023 г., Microsoft започна да премахва Cortana като вградено приложение в Windows. Copilot, който беше пуснат през декември 2023 г., предлага функции, подобни на тези на Cortana, но се фокусира върху помощта при работата с продуктите на компанията.

YouTube Stories

Историите в YouTube стартираха в края на 2017 г. за потребителите с над 10 000 абоната в платформата. Подобно на Stories в Instagram и Snapchat, те изчезваха след определен период от време.

Въпреки това, YouTube Stories не постигнаха голям успех, тъй като повечето собственици на YouTube канали предпочитат да качват постоянни видеоклипове, които феновете им да гледат отново и отново, генерирайки им приходи.

В резултат YouTube Stories бяха премахнати на 26 юни. Вместо тях, платформата насърчава потребителите да използват Shorts или “Публикации в общността” за публикуване на временно съдържание.

Messenger Lite

Facebook пусна Messenger Lite през 2016 г. с цел да предложи алтернатива на по-старите устройства с Android, които имат ограничени ресурси. Приложението беше проектирано да работи ефективно дори при бавни или нестабилни връзки, като предлагаше основен набор от функции за чат.

Седем години по-късно, дори устройствата с Android от нисък клас разполагат с достатъчно място за съхранение и памет, за да работят с пълните версии на приложенията. В резултат на това, Meta реши да закрие Messenger Lite и насърчи потребителите да преминат към Messenger.

Google Jamboard

Google Jamboard беше представен през 2018 г. като 55-инчово устройство, струващо 5000 долара и проектирано да работи като традиционна бяла дъска, но с добавени предимства на облачните технологии.

Jamboard позволяваше на потребителите да представят идеите си на бялата дъска, като в същото време се възползват от достъпа и свързаността с интерактивен екран. Те можеха да вмъкват изображения, да добавят бележки и да вземат ресурси директно от интернет, докато си сътрудничат с колеги от целия свят.

Въпреки това, през септември Google обяви, че планира да прекрати поддръжката на Jamboard през 2024 година. Вместо това, компанията насърчава потребителите да използват други продукти от портфолиото ѝ.

Microsoft WordPad

Редакторът на документи WordPad е инсталиран по подразбиране на компютрите с Windows от пускането на Windows 95. Той стана незадължителен с актуализацията на Windows 10 през 2020 г., а тази есен Microsoft потвърди, че WordPad "ще бъде премахнат в бъдеща версия на Windows". Вместо това компанията насърчава клиентите си да използват Microsoft Word за богати текстови документи и Notepad за обикновени текстови документи.

E3 (Electronic Entertainment Expo)

Годишното изложение за игри на Асоциацията за развлекателен софтуер (ЕЅА) - E3 се провеждаше от 1995 до 2019 г. предимно в Лос Анджелис. Събитието беше отменено за първи път през 2020 г. заради пандемията от COVID-19, а през 2021 г. се проведе виртуално.

ESA планираше да го проведе в нов формат през 2023 г., но пандемията насърчи издателите да организират самостоятелните представяния. E3 2023 беше отменено, след като всички големи издатели се оттеглиха от събитието. А на 12 декември ESA обяви, че изложението ще бъде прекратено за постоянно.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !