Световното първенство по футбол в Катар 2022: изкуствен интелект прогнозира кой ще излезе от групите?

Интересните факти покрай Световното първенство в Катар 2022 нямат край

OFFNews.bg Последна промяна на 07 декември 2022 в 07:38 739 0

Футбол

Снимка Unsplash

Футбол

Забравете за октопода Пол и другите подобни симпатични животинчета, които досега бяха ангажирани с прогнозирането на резултатите от предишни първенства. Една от най-любопитните иновации, дело на световната медия Ал-Джазира, е изкуственият интелект Kashef, който е натоварен с отговорната задача да “изчисли” най-вероятния победител на база на вградените му математически модели. И той далеч не е единственото алтернативно решение.

В случай че сте фенове на бетинга и обичате да го практикувате в благонадеждни платформи като efbet, няма как да не сте се интересували от различните варианти за подобряване на резултатите си. Kashef определено е един от тях. Alrsenal също. Дори икономистите от Forbes имат мнение.

Какво е Kashef и как работи?

Вече споменахме, че Kashef е забавният и безобиден начин на Ал-Джазира да разнообрази своята аудитория, като ѝ даде различен поглед върху Световното първенство. Можете да го тествате на официалния сайт на медията, където в проценти е отбелязано кои отбори е по-вероятно да излязат от групите си и да спечелят директните елиминации впоследствие. Една кратка симулация и няколко клика от наша страна биха детерминирали Бразилия като новия световен шампион по футбол, като на финала с Англия или Франция печелят с вероятност респективно 61% на 39% и 56% на 44%.

Kashef измерва повече от 200 показателя, събрани в исторически план и отнесени към 32-та отбора, състезаващи се на тазгодишното първенство. Параметрите включват брой победи, отбелязани голове, класации на FIFA и статистика от над 100 000 записа на футболни мачове. Точността му в предходните 2014 и 2018 година е между 68 и 71%, която е доста добра на база обхватността на прогнозите.

Какво трябва да знаем за Alrsenal?

Alrsenal е изкуствен интелект, научна разработка на Института на Алън Тюринг. След разиграване на над 100 000 вероятни сценария, алгоритъмът отново определя Бразилия като бъдещ победител с вероятност от порядъка на 25%, като след нея се нареждат Аржентина и Белгия. За съжаление на иначе ентусиазираните англичани, които могат да разчитат на един сериозен отбор, Alrsenal дефинира шанса за спечелване на купата от тяхна страна само на около 7%.

Коректно е да се отбележи, че според разработчиците на изкуствения интелект, прогнозите му не трябва да се вземат насериозно, защото футболът е доста случайна игра и всичко е възможно. Едно неочаквано събитие или класиране като ранно отпадане на Бразилия например може да промени развоя на цялото състезание.

Какво казват икономистите?

Една обнадеждаваща за феновете на Англия новина обаче е фактът, че застрахователната компания Лойд, която притежава дългогодишен опит на пазара в областта на оценката на риска, ги посочва като най-вероятни печеливши. Още по-положителното е, че компанията успешно предсказва шампионите през 2014 и 2018 година.

Моделът за оценка се базира както на икономически показатели като заплати на футболистите и рекламни партньорства, така и на възраст на играчите и клубни отбори, в които се състезават. Лойд оценя Англия на 3,74 милиарда долара, като Франция е на второ място по с 3,14 милиарда долара, а Бразилия е трета със своите 3,02 милиарда долара. Дали ще познаят обаче? Предстои да видим.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !