Redmi A1 е най-достъпната серия смартфони на Xiaomi

Павлин Луканов Последна промяна на 27 септември 2022 в 15:10 1224 0

Xiaomi Redmi A1

Снимка Xiaomi

Xiaomi Redmi A1

Брандът Redmi на Xiaomi традиционно включва по-достъпни устройства, които са насочени към масовия потребител. И при него обаче има сегментация, която разделя продуктите в различните ценови класове. Сега сме свидетели и на най-достъпната линия устройства с марката, а именно Redmi A1. Новата серия включва два модела, Redmi A1 и Redmi A1+, който споделят голяма част от характеристиките си.

Заложено е на екрани с диагонал 6.52 инча, резолюция HD+ (1600 x 720) и капковиден прорез, в който е поместена 5-мегапикселовата селфи камера. Очаквано за този клас, страничните рамки около дисплея са значителни, но все пак екранната площ е доста обширна. От компанията споделят, че за предотвратяване на умората на очите, потребителите ще могат да активират тъмна системна тема и режим нощна светлина (Night Light). Разбира се това са функционалности, които са налични във всички съвременни смартфони.

В основата на устройствата е чипсетът MediaTek Helio A22 с 4G модем, който е в комбинация с 2GB или 3GB РАМ и 32GB памет за файлове. Налична е опция за добавяне на памет карта с капацитет до 1TB, което със сигурност е нужна добавка при наличието на толкова малко вградена памет. Телефоните имат и идентични батерии, които са с капацитет 5000 mAh, очаквано няма технология за бързо зареждане, като мощността е ограничена до 10W.

Основните камери също са идентични. Те включват 8-мегапикселов главен сензор и помощен сензор с резолюция QVGA за портретни ефекти. Налични са основни режими за заснемане, включително портретен, кратки клипове и таймлапс. Очевидно обаче няма как да очакваме кой знае какво качество в това отношение.

По отношение на дизайна е заложено на актуалната плоска странична рамка, която виждаме в множество модели от различни производители през последните 1-2 години. Устройствата ще се предлагат в черен, зелен и син цвят, като гърбът им е извит и с релефно покритие наподобяващо кожа. Разликата между двата телефона е в наличието на четец на пръстови отпечатъци, който е разположен на задния панел, при Redmi A1+.

По информация на компанията, в България се предлага моделът Redmi A1 във версия 2GB RAM + 32GB на препоръчителна цена 209 лв. Смартфонът е наличен в партньорската мрежа на бранда. Засега няма данни дали можем да очакваме и Redmi A1+.

Новата серия Redmi A1 запълва празнината в ултра-бюджетния клас, а подобен ход е логичен на фона на растящата инфлация, а и икономическата несигурност, които карат потребителите да ограничат разходите си. Евтините смартфони са добър начин да се сдобиете с базова функционалност, а в случая и с голям екран, който ще е подходящ за гледане на видео съдържание, а дори и за някои игри.

Интересно е да отбележим, че поне на този етап няма информация за версията на Android, която използват устройствата и дали е заложено на Android Go, която е насочена към смартфоните от най-нисък клас. Дори това да е така, устройствата ще са подходящи за ежедневието, като разбира се не можете да очаквате кой знае колко по отношение на висока производителност и качество на снимките и клиповете.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !