Серията процесори AMD Ryzen 7020 е за по-мощни бюджетни лаптопи

Павлин Луканов Последна промяна на 21 септември 2022 в 16:13 1059 0

AMD Ryzen 7000

Снимка AMD

AMD Ryzen 7000

AMD представи новите си процесори за преносими компютри в сериите Ryzen 7020 и Athlon 7020. Те са изградени върху архитектурата Zen 2 и включват графика AMD RDNA 2, като според компанията ще предложат висока производителност за бюджетните модели в комбинация с до 12 часа издръжливост с един заряд.

Процесорите се произвеждат по 6-нанометровия процес на TSMC и включват технологии за смарт управление на батерията, отделен видео и аудио плейбек хардуер, като са подходящи за офис продуктивност и мултитаскинг. Данни на компанията сочат, че Ryzen 3 7320U е с до 58% по-добри при мултитаскинг и предлагат с 31% по-високи скорости на стартиране на приложенията спрямо конкурентни модели.

Благодарение на графичната архитектура AMD RDNA 2, новите процесори поддържат до 4 дисплея чрез вградената графика от серия Radeon 610M, както и подобрена поддръжка за декодиране за стрийминг във висока резолюция. Наличен е и защитен процесор Microsoft Pluton за поддръжка на функционалностите за защита в Windows 11. Новите процесори поддържат и технологии като Modern Standby, Wake-on-Voice, Fast Charging и LPDDR5 RAM.

Новите процесори са общо три, започвайки от AMD Athlon Gold 7220U с две ядра и четири нишки. Той има още 5MB кеш памет, базова честота 2.4GHz, като може да достигне до 3.7GHz. Следват Ryzen 3 7320U и Ryzen 5 7520U, които са четириядрени и с по 6MB кеш. Тактовите честоти са съответно 2.4/2.8GHz и 4.1/4.3GHz. Всички нови процесори са с 15W TDP.

Първите системи с новите процесори Ryzen и Athlon от серия 7020 ще се появят в преносими компютри през последното тримесечие на годината. Стартовите цени на системите в САЩ ще са от 399 долара (787 лв.). Такива модели подготвят и най-големите производители като Lenovo, HP и Acer. Acer възнамерява да използва процесорите в сериите си Aspire 3 14 и Aspire 3 15.

По-голямата картина

Новите чипове на AMD ще се изправят срещу предложенията на Intel от серия Core i3, които също са предназначени за евтини и ефективни устройства. В общи линии става дума за лаптопи за ежедневието. Те са и сред първите от мобилната линия Ryzen 7000 макар и не всичко в тах да е ново, включително архитектурата Zen 2.

От друга страна графиката Radeon 610M би трябвало да се представи по-добре от предходните бюджетни модели. Това обаче не означава, че те ще са особено подходящи за гейминг, за тези цели има разбира се по-скъпи и специализирани машини.

Иначе AMD въвежда нова схема на наименуване на чиповете си през следващата година, като има значителни промени. Най-голямата от тях е, че третата цифра от името на всеки модел вече показва версията на използваната Zen архитектура. Целта е по-голяма прозрачност пред потребителите, които твърдят, че компанията прикрива използването на по-стара архитектура в нови чипове.

Tази практика е използвана и в предишни поколение процесори Athlon и Ryzen. Тази промяна ще позволи на потребителите да се ориентират по-лесно, включително и за използваната по-стара архитектура в сериите Ryzen 7020.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !