Русия прие закон за лишаване от свобода до 15 години при публикуване на фалшиви новини за военните

Offnews Последна промяна на 04 март 2022 в 17:47 455 0

7xredzt0layx0i1f4t4cgpm6yacuin1t

Държавната дума на Русия одобри законодателните промени относно наказанието за разпространение на фалшиви новини за действията на руските военни. Те бяха внесени в долната камара на парламента на 2 март.

Държавната дума прие на второ и трето четене промените в Наказателния кодекс, които въвеждат наказателна отговорност за разпространението на фалшиви новини за действията на руските военни, съобщи РИА Новости.

Приетият законопроект допълва Наказателния кодекс с член 207.3 „Публично разпространение на съзнателно невярна информация за действията на въоръжените сили на Руската федерация“. Той предвижда наказание под формата на глоба до 1,5 милиона рубли или лишаване от свобода до три години. В същото време, ако нарушението е извършено чрез използване на служебното положение или от егоистични мотиви, размерът на глобата става много по-голям и може да достигне до 5 милиона рубли, а срокът на лишаване от свобода - от 5 до 10 години. Ако разпространението на подобни фалшиви новини е причинило сериозни вреди, нарушителят може да бъде осъден на от 10 до 15 години затвор.

На 2 март в Държавната дума бяха предложени съответните промени относно наказателната отговорност за публикуването на фалшиви новини за действията на руските въоръжени сили. На следващия ден те бяха одобрени от Държавната Комисия по руско законодателство на Държавната дума. Инициативата бе формулирана не като отделен законопроект, а като поправка към вече приет на първо четене законопроект, което даде възможност за екстрено бързо приемане на предложените промени.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !