Европейски телекоми и словенски стартъп проведоха първия холограмен разговор

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 22 септември 2022 в 16:38 2324 0

Matsuko Holographic

Снимка Matsuko/Telefonica

Matsuko Holographic App

Едно от обещанията на 5G технологиите са развитието на по-силните виртуални връзки. Решения базирани на виртуална, добавена и смесена реалности (VR, AR и MR съответно) трябва в един момент да заменят голяма част от времето, което прекарваме в момента пред монитора. Някъде между тях, телекоми и IT компании се опитват да позиционират холограмите. Не тези от научната фантастика, но достатъчно близо, че усещането на потребителите да бъде сходно.

В стремеж да популяризират както тази технология, така и възможностите на 5G, група от едни от най-големите европейски телекоми, заедно със словенски стартъп демонстрираха един от първите холограмни разговори. Идеята е да се покаже, че този футуристичен на думи подход може да бъде лесен и бърз за употреба. Не по-сложен от нормален телефонен разговор в момента. Той обаче идва с редица модерни предимства, които да направят работата от дистанция и в екип много по-лесна.

Технологията

Въпреки, че звучи футуристично, идеята за холограмни разговори в случая е сравнително проста. Изискват се очила за добавена/смесена реалност HoloLens 2 на Microsoft и приложението на словенската Matsuko. Последното работи по подобие на повечето решения за видеоконферентни разговори. То обаче взима двуизмерното видео и го прожектира, като добавено изображение в обстановката на приемащия разговора. Това се случва с помощта на вече споменатите AR очила на Microsoft.

Самото двуизмерно изображение се рендира в 3D посредством алгоритми и информацията взета от предната камера на устройството, което потребителят използва. Софтуерът на Matsuko изрязва фона, обработва краищата и се стреми да поддържа само говорещия в план. Работи по подобие на вече съществуващите филтри в Zoom, Teams и други решения, които премахват или замазват задния фон.

Можете да използвате приложението на Matsuko и без да имате очила за добавена реалност като HoloLens 2. Тогава, ще можете да провеждате разговора през екрана на смартфона. В този случай, софтуерът отново „изрязва“ човека с който говорите и за фон използва задната камера на телефона и наслагва това, което тя вижда.
И в двата случая имаме симулиран „холограмен“ ефект, но не и истинска жива такава. Причината е, че все още не сме способни да създадем лесно такава от филмите. Можем обаче да се доближим максимално до нея и Matsuko си поставя това за цел.

Ролята на телекомите

Инициативата е подкрепена от четири големи европейски телеком групи – Vodafone, Telefonica, Orange и Deutsche Telekom. При други обстоятелства щяхме да заключим, че те просто използват приложението да промотират своите 5G мобилни мрежи и възможностите, които отключват те. В случая, ролята им е малко по-голяма.

Холограмното решение извършва доста дейности в облака – обработването на изображението се прави изцяло дигитално. За да няма забавяне в разговора, подобно на телефонните обаждания от един към друг континент, това изисква доста добра връзка. Не само мобилна, но и фиксирана, както и оптимизирана свързаност с центровете за данни, където се обработват изображенията. С други думи – решението поставя на изпитание цялата инфраструктура на един телеком. Затова, колаборацията между Matsuko, не е с един голям мобилен оператор в Европа, а с цели четири.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !