Приложението Find My Friends или новата мания на поколението Z да се следи

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 25 август 2022 в 22:00 2923 0

Tracking App

Снимка Storyset/Freepik

Tracking App

Може да не знаете или да забравяте, но смартфонът е почти перфектното проследяващо устройство. Това го илюстрирахме с материала, как можем да превърнем един умен телефон под Android или iOS в GPS тракер. През годините се появиха различни социални мрежи, които се възползваха от тази функция. Foursquare беше популярен преди около десетилетие, но не успя да се задържи.

Сега сред активното поколение Z (младежи до 25 години) едно друго приложение започва да набира сила. То позволява да преглеждате къде са вашите приятели в почти реално време. Това е безплатното Find My Friends и е разработено от самите Apple за iOS. Ако вашите приятели използват със себе си устройство на ябълковата компания и има инсталирано приложението, то неговото местоположение ще бъде видимо за неговите приятели.

Удобството да виждаш къде са ти близките хора, да определяте срещи по бърз и дигитален начин. А не да се търсите по входовете и блоковете. В определени ситуация може буквално да спаси човешки живот. Но в масовия пример и приложения то повдига повече въпроси и опасения за личната неприкосновеност. Нещо, което все повече младежи от поколението Z започват да осъзнават. Като те са и голяма част от потребителите му.

Набираща популярност

Find My Friends беше пуснат в далечната вече 2011 г. Като през 2013 г. 7% от възрастните американци обявиха, че споделят редовно своето местоположение в социални мрежи или на приятели, а през 2022 г. те достигат 62%. Сега, от тях 69% от поколението Z и 77% от поколението Y (т.нар. милениали или между 26 и 40 години) казват, че са активирали функционалността за проследяване на своите смартфони. Това показва, колко по-масово младите хора споделят своето местоположение.

Статистиката обаче може малко да заблуди. Защото доста приложения изискват достъп до местоположението, за да могат да функционират. Това са услуги за споделено придвижване, доставки, навигации и много други. Новите настройки при Android смартфоните например дават разрешение на конкретни програми достъп до тези данни, а не общо и безразборно за всички инсталирани.

Историята с Find My Friend е малко по-различна. Защото, от 2015 г. Apple започна да го инсталира автоматично на всички нови модели iPhone. През 2019 г. то е налично за всички устройства на компанията под едно или друго име. Подобно на някои приложения, като Google Maps, например, то следи в реално време местоположението. Но за разлика от популярната навигация, Find My Friends предоставя тази информация на всички контакти на потребителя, които той е избрал. Проблемът идва от факта, че можете да изберете да споделяте или не, няма средно положение.

Като социална мрежа

За младите американци, особено тези под 25 години, Find My Friends е като социална мрежа. Избират се кои приятели да се споделят местоположението си. Това им позволява да комуникират по-добре, да се уговарят за срещи по-гъвкаво, като с един поглед в приложението виждат кой къде се намира.

„Всеки, знае по всяко време къде се намира“, коментира 24-годишната Джейд Калвин-Нау пред New York Times. „Въпросът „Къде си“ изчезна, защото мога просто да проверя кой къде е“.

Приложението има и определени полезни функции. След парти или излизане, после всеки може да провери дали се е прибрал благополучно. Калвин-Нау споделя, че Find My Friends е като социална мрежа – отваря го по поне пет пъти на ден и се опитва да познае кой, къде се намира в мегаполиса Ню Йорк. Вместо да се проверява за нови постове, се гледа дали някой не се намира на интересно място. Ако случайно някое приятелство стигне до своя край, потребителят може лесно да премахне даден човек от списъка, който получава местоположението му. Последният получава известие за това и за поколението Z това може да бъде като „нож в гърба“.

Очевадните проблеми

Не всичко е „цветя и рози“ за младите. Защото непрекъснатото споделяне идва със своите проблеми. Най-вече свързани с личната неприкосновеност. Защото проследяването в реално време не дава никаква интимност. В друг случай, младеж вижда свой приятел на нестандартно място, при това няколко пъти. Оказва се интимна връзка, която можеше да излезе наяве месеци по-късно, а не в първите седмици.

В трети случай нещата са по-груби, като след онлайн спор в приятелския кръг на друг младеж, започват настояване за споделяне на местоположението, за да могат да уредят разправията с физическа сила. При четвърти, се разкрива изневяра. Негативните сценарии са много и всички те са свързани с разминаване на границата между личното пространство и обсебването на по-младите да не изпуснат нещо. Именно последното кара повечето интервюирани от NYT да кажат, че те не могат да изтрият приложението или да го изключат напълно.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !