Представиха нов холографски дисплей, за който не са необходими специални очила

Offnews Последна промяна на 15 март 2022 в 17:37 358 0

Glasses-free 3D display extends viewing distance for more realistic images.webp

Китайски учени представиха 3D дисплей от съвсем нов тип. Той проектира плътно светлинно поле, създавайки качествен триизмерен ефект, като обемното изображение може да се гледа от произволна точка на пространството без да се налага поставянето на специални очила или шлемове. Новият дисплей се базира на специализирана плоска оптична леща от ново поколение.

Това е нов тип плоска оптична леща в която са изградени наноструктури, които разсейват светлината по точно определен начин. Комбинацията от няколко подобни лещи с различни шаблони на наноструктурите създават няколко варианта на изображението в едно и също светлинно поле и по този начин зрителите, наблюдаващи това триизмерно изображения от различни точки, виждат различна картина. Именно това е необходимо за създаването на качествено триизмерно изображение. Ефектът се запазва дори и при гледане отдалече.

"Повечето 3D дисплеи с използване на светлинно поле имат съвсем ограничено разстояние на използване - тоест, при увеличаване на разстоянието до устройството триизмерният ефект се губи" - каза Ляо Ван, ръководител на научния екип. "Плоските оптични лещи, разработени от нас са с дебелина едва 100 микрона и имат значителна дълбочина на фокуса, което дава възможност да наблюдаваме висококачествени виртуални 3D стени от сравнително голямо разстояние".

Прототипът е малък дисплей с размер на диагонала 4 инча и резолюция 568 X 320 пиксела. Това малко устройство създава триизмерни изображения, които се виждат много добре но разстояние от 24 до 90 см. Това е много повече отколкото предлагат повечето аналогични дисплеи.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !