Обемът на децентрализираните финанси вече е 15 млрд. долара в световен мащаб

Offnews Последна промяна на 16 декември 2020 в 14:30 4751 0

Един относително нов сегмент - този на децентрализираните финанси (DeFi) - отчита изключително висок ръст през последните месеци, считано от април 2020 година. Стойността на заключените средства през октомври е достигнала 15 млрд. щ. долара. За незапознатите - децентрализираните финанси обхващат блокчейн - базирани финансови системи, които се развиват напълно прозрачно и без централно управление.

Основна предпоставка за развитието на тези иновативни платформи е повишаващата се нестабилност повреме на коронавируса и последвалата втора пандемична вълна, която насочи вниманието на обществото и бизнесите към търсене на нови финансови решения.

„DeFi е тук, за да остане. Все повече хора инвестират и развиват своите пулове в тази област, макар и пространството да става все по-пренаселено. Много токени и монети, свързани с DeFi инфраструктурата, бележат голям ръст през последното тримесечие на годината, като развитието им задминава дори биткойн“ - споделя Паскал Таларида, главен изпълнителен директор на компанията Jarvis, по време на уебинар на тема „Децентрализирани финанси (DeFi) и новите перспективи пред блокчейн“.

Протоколът Maker е сред най-мащабните проекти в областта на DeFi със заключени над 2,75 милиарда долара. След него се нарежда и WBTC (централизиран протокол, който поради широката си употреба в DeFi може да се причисли като продукт на децентрализираните финанси), заключил в себе си над 2.20 милиарда долара. Проектът Compound пък бележи положителен ръст от 4,19% за последните месеци със съдържащ средства, възлизащи на над 1.60 милиарда долара.

Според Таларида, блокчейн технологията може да оптимизира значително паричните потоци както на бизнесите, така и на растящите сектори. Чрез изграждането на прозрачна екосистема с отворен код, сделките и движението на средствата се извършват директно, без наличието на допълнителни финансови посредници. В една подобна среда всеки доставчик на ликвидност има своя икономически стимул да представя точна информация, а това значително намалява шансовете за невалидни сделки, тайни споразумения и финансови загуби, добавя още предприемачът.

„Целта на DeFi не е да измести традиционните финансови системи, дори и необанките. Идеята е да се създаде паралелна инфраструктура, която да предостави нови възможности на потребителите. Присъствието на подобен тип финансови решения оказва реално влияние върху секторите, така и върху живота на всеки един от нас. Те могат да бъдат достъпни за всички хора“ - удбеден е Паскал Таларида.

Експертите в DeFi трейдинга прогнозират все по-осезаемо дигитално трансформиране на процесите във финансовия сектор през следващите месеци. А данните за увеличаващите се активи на този тип платформи потвърждават, че тези прогнози са реалистични.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !