Нов закон ще задължи Facebook и Google да плащат на издателите в Канада

Offnews Последна промяна на 07 април 2022 в 11:12 643 0

Fisheye view of a Google building

Канада може скоро да повтори примера на Австралия, като задължи големите интернет компаниите да плащат на издателите на новини, за използването на тяхното съдържание. Според правителството парите ще помогнат за насърчаване на "устойчивостта" на канадските новини.

Компаниите, които ще плащат на издателите, ще бъдат наблюдавани от регулатора на телекомуникациите в Канада - Канадската комисия за радио-телевизия и телекомуникации. Тя ще реши също кои медийни издатели отговарят на условията за компенсация.

"Преглеждаме внимателно законодателството, за да разберем последиците от него. Напълно подкрепяме гарантирането на достъпа на канадците до авторитетни новини и с нетърпение очакваме да работим с правителството за укрепване на новинарската индустрия в Канада“ - посочва по повод предлаганите законови промени говорителят на Google Лорън Скели.

Припомняме, че технологичният гигант първоначално заплаши да деактивира услугите си, вместо да плаща на издателите в Австралия. В последствие обаче Google отстъпи и в крайна сметка сключи сделки с тях.

Въпреки че управляващата Либерална партия няма мнозинство в Камарата на общините в Канада, е възможно законът да бъде приет. Вече се появиха и опасения, че е може само "шепа" големи компании да получат компенсации за сметка на по-малките издатели.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !