Най-интересното от CES 2024: Прозрачен телевизор, система за безопасно шофиране и смартфон, прегъващ се на всички страни

Мария Иванова Последна промяна на 10 януари 2024 в 15:07 934 0

CES 2024

Снимка CES

CES 2024

Нови лаптопи, телевизори и интелигентни високоговорители са обичайните устройства, които по традиция можем да видим на най-голямото изложение за потребителска електроника Consumer Electronics Show (CES). Но тазгодишното събитие, което се провежда от 9 до 12 януари в Лас Вегас, показва и една нова тенденция - потребителите все повече търсят по-нишови устройства, отговарящи на индувидуалните им потребности.

Особено внимание привлича и интеграцията на изкуствения интелект в ежедневието, особено под формата на ChatGPT и подобни чатботове. Ето едни от най-интересните продукти, представени през първите дни на изложението:

Смартфон, който се прегъва назад

Samsung представи новия концептуален смартфон Flex In & Out Flip, който може да се сгъва в двете посоки - напред и напълно назад. Това позволява използването на 6,7-инчовия му екран, дори когато е затворен. Когато е огънат назад, едната страна на смартфона е малко по-къса от другата, за да се избегне закриването на камерата.

По-голямата страна е достатъчно голяма, за да покаже няколко икони в менюто за бързи настройки на телефона, контроли за възпроизвеждане на мултимедия, времето и нивото на батерията.

Въпреки че телефонът засега е само на ниво концептуален дизайн, той показва бъдещето на устройствата, които се огъват и трансформират по начин, отговарящ на уникалните нужди на потребителите.

Геймърски лаптоп, от който може и да се работи

HP показа новия си геймърски лаптоп Omen Transcend 14, който е проектиран за потребителите, които искат да играят игри и да работят на едно и също устройство.

Omen Transcend 14 е достатъчно лек, за да може да се носи ежедневно до работа или училище, но в същото време предлага висока производителност, която е необходима за игри.

Лаптопът притежава 14-инчов 2,8K OLED дисплей с променлива честота на опресняване 48-120 Hz, процесор Intel Core Ultra 9 185H и графична карта Nvidia GeForce RTX 4070.

Термометър, проверяващ сърцето и белите дробове

Френската компания Withings, известна с иновациите си в областта на здравеопазването, демонстрира на CES 2024 ново устройство, наречено Beamo. То представлява многофункционален инструмент, съчетаващ функциите на термометър, електрокардиограф, оксиметър и стетоскоп.

Beamo може да измерва температурата, да следи сърдечния ритъм и нивото на кислород в кръвта, както и да се използва като цифров стетоскоп. Устройството е достатъчно компактно, за да се носи в джоба и е предоставя бърз и точен начин за следене на здравето в домашни условия.

Новият домашен робот на Samsung - Ballie

На CES 2024 беше представен нов робот, наречен Ballie, който е с размерите на топка за боулинг и е проектиран да функционира от два до три часа с едно зареждане на батерията.

Той е оборудван с пространствен лидарен сензор, който му помага да се ориентира в помещенията и да избягва препятствията. Освен това, Ballie разполага с 1080p проектор с два обектива, който позволява на робота да прожектира филми и видеоразговори, както и да функционира като втори монитор на компютър.

Система за симултанен превод

На CES 2024 Timekettle - компания, известна с иновациите си в областта на превода, представи своята система за симултанен превод X1 Interpreter Hub. Тя работи от кутия, без да е необходимо да се изтегля специално приложение.

За да започне превод на разговора по време на среща е нужно двете устройства да се докоснат. По този начин X1 може да превежда на до 20 човека едновременно и на пет различни езика.

Прозрачен телевизор LG

Телевизорите обикновено не са най-красивите елементи от интериора на дома, но LG Electronics иска да промени това разбиране. Гигантът в областта на потребителските технологии представи на CES 2024 "първият в света" прозрачен OLED телевизор. Той се нарича LG Signature OLED T и съчетава прозрачен 4K OLED екран с технологията на LG за безжично предаване на видео и звук.

Биоинженерни стайни растения

Френският стартъп Neoplants демонстрира на изложението в Лас Вегас своите стайни растения, които работят като пречистватели на въздуха у дома. Според компанията биоинженерните растения могат да заместят 20 "обикновени" стайни растения, според замърсителите, които могат да отстранят от въздуха.

Нова серия графични карти Nvidia

Водещият производител на чипове представи своята нова линия продукти - GeForce RTX, включително и настолните графични карти от серията GeForce RTX 40 Super.

Тези нови графични карти са предназначени предимно за игри, като Nvidia обяви, че 14 заглавия ще получат ъпгрейд с RTX технологията. Сред тях са популярни игри като Horizon Forbidden West, Pax Dei и Diablo IV.

RTX технологията на Nvidia предлага реалистично осветление, сенки и отражения в реално време в игрите, което значително подобрява визуалното изживяване за геймърите.

Система на Bosch за безопасно шофиране

На CES 2024 Bosch демонстрира две технологии за проследяване погледа на водача по време на шофиране. Първата следи за признаци на умора в очите на шофьора. Ако засече такива, системата ще попита водача дали има нужда от кафе, когато се приберете у дома. Според компанията, ако отговорът е положителен, технологията ще съобщи на домашната кафемашина да приготви еспресо.
Втората система е по-сложна и е разработена да проследява какво гледа водача, докато шофира. Тази технология може да помогне за подобряване на безопасността на пътя, като помага на шофьорите да бъдат внимателни и концентрирани върху пътя.

Volkswagen навлиза в света на AI

Немският автомобилен производител обяви плановете си да интегрира базиран на изкуствен интелект чатбот във всичките си модели автомобили, оборудвани с гласовия асистент IDA. Тази нова функция ще позволи на водачите да задават по-сложни въпроси и да получават отговори, генерирани от ChatGPT.

По този начин компанията планира да стане първият автомобилен производител, който ще предложи ChatGPT като стандартна функция в много от своите автомобили от второто тримесечие на 2024 година.

Apple Vision Pro в продажба на 2 февруари

Apple направи изненадващ анонс на CES 2024 като обяви, че хедсетът Vision Pro ще започне да се предлага в САЩ от 2 февруари. Гигантът в потребителската електроника потвърди, че предварителните поръчки за устройството на стойност 3500 долара започват на 19 януари.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !