Ревю на Xiaomi 12T Pro – по-достъпният флагман с 200MP камера

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 02 януари 2023 в 09:55 2261 0

Xiaomi 12T Pro

Снимка OFFNews

Xiaomi 12T Pro

Xiaomi 12T Pro излезе на пазара точно за зимните празници на 2022 г. и е вторият смартфон в България, който се възползва от новата 200MP камера. Също така разполага и с обновения флагмански процесор на Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1+. При това идва на цена от под 1600 лева, което въпреки, че за някои може да се стори висока, е доста добро постижение.

С хардуер на премиум флагман, Xiaomi 12T Pro все пак прави няколко компромиса, за да задържи по-ниска цената. Те са най-вече при допълнителните сензори за камерите и по-ограничения на самия смартфон. Като например, че не е водоустойчив – екстра, която започна да отпада от някои модели. Претеглено, изглежда на пръв поглед повече от добра сделка.

Без рискове при дизайна

Xiaomi залагат на принципа „ако нещо работи – не го пипай“. Дизайнът повтаря до голяма степен този на базовата серия Xiaomi 12 от отминаващата си година. Изцяло стъклени панели, като задният е матиран. Спрямо премиум модела Ultra, Xiaomi 12T Pro идва с пластмасова рамка, без заоблени странични ръбове и споменатата водоустойчивост.

От друга страна, дизайнът е изчистен максимално, като трите бутона, два за контролиране на звука и един за включване и изключване са разположени отдясно. Долната част на рамката са поместени USB-C жака, единият говорител и слота за SIM картата. Гнездото за камерите следва линията от 12 серията – основният сензор е отгоре и е повдигнат с една идея над другите два.

Предната част е заета почти изцяло от дисплея. Той е 6.67-инчов AMOLED с честота на опресняване от 120Hz и 1220x2712 пиксела резолюция. Минимални рамки има в горната му и долна част, като в първата е разположена в отвор и селфи камерата.

Премиум хардуер

По отношение на хардуера, Xiaomi почти не правят компромиси по този показател. Xiaomi 12T Pro разполага с най-добрия Android процесор до момента – обновеният Snapdragon 8 Gen 1+ на Qualcomm. Той е изпълнен по 4nm архитектура и ще бъде властелин до излизането на Gen 2 серията догодина. Което в комбинацията със 120Hz опресняване дава доста плавна работа на смартфона.

Батерията е голяма с 5000 mAh капацитет, но с по-важното – бързо зареждане от 120W. То осигурява пълен заряд в рамките на около 20 минути. В България се предлага само версията с 8GB RAM памет и 256GB място за съхранение, но те са достатъчни за устройството. В противен случай, най-вероятно, цената на Xiaomi 12T Pro щеше да се вдигне над 1500 лева.

Втори с 200MP

Докато първият модел с 200MP камера на българския пазар е Motorola Edge 30 Ultra, която струва над 1600 лева, Xiaomi 12T Pro е по-достъпният избор. Все пак, заслужава ли си новият сензор? Ако сте свикнали да ползвате повече приложението за обработване на снимките (изрязване, филтри и др.) то тогава най-вероятно ще ви допадне.

Причината е, че сензорите с голям на брой пиксели създават изключително детайлни кадри при нормални обстоятелства. След което, ако искате да имате качествена снимка с приближение, но и с висока резолюция – ще трябва да си я изрежете от общата. Поради тази причина, с цел икономии, производителите слагат 108MP или (в случая) 200MP, за да премахнат телефото сензора. Такава е ситуацията с Xiaomi 12T Pro.

Софтуерната оптимизация е доста добра и кадрите са качествени и детайлни. Наслагването на пикселите се използва също и при много леко приближение (около 2 пъти дигитално, например) и така не се сваля резолюцията на снимката. При по-големи е по-удачно да ползвате метода с изрязването. 200MP сензор помага в известна степен и за кадрите с ниска осветеност. Нощният режим дава с една идея по-малко шум, но и без него могат да станат добри изображения.

Разочарование е липсата на телефото сензор. Широкоъгълната камера също не е нещо по-различно от средните нива на пазара – базова 8MP. Ситуацията е идентична с макро сензорът от 2MP и селфи камерата – от 20MP. Ако сте свикнали да използвате пълния потенциал на 108MP камери от последните две години, то тогава, новата 200MP ще е за вас.

Софтуер и заключение

Софтуерно, Xiaomi 12T Pro стъпва на Android 12 от кутията, като използва обновения MIUI 13 интерфейс на китайския производител. Учудващо, последният е изключително оптимизиран и почти не се задъхва при по-силни операции. Няма забавяния, което заедно с високия клас процесора и екрана дават премиум усещане за работа със смартфона.

Две са основните критики в това отношение. Първата е, че като цяло MIUI следва тенденцията на основнитекитайски производители да се доближават максимално като стилистика интерфейса на iOS на Apple. Това може да не се хареса на всички потребители. Втората е, че енергоспестяването можеше да е малко по-силно. Батерията на Xiaomi 12T Pro издържа при нормално натоварване около ден, ден и половина, което е достатъчно, но винаги може да се изисква малко повече.

Заключението е, че Xiaomi 12T Pro е един от най-добрите класически флагмани до 1500 лева за отминаващата си 2022 г. Както и един от първите с новата 200MP камера.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !