Microsoft се обедини с AMD за разширяване възможностите на процесорите в сферата на AI

Стефан Николов Последна промяна на 08 май 2023 в 16:10 347 0

AMD Opteron

Снимка AMD

Microsoft се обедини с AMD за разширяване възможностите на процесорите в сферата на AI

Microsoft се обедини с AMD, за да създаде специализиран чип, предназначен за нуждите на изкуствения интелект (AI). Това е част от една цялостна стратегия на софтуерния гигант за разширяване функционалността на задачите, свързани с AI. Всъщност Microsoft е готова да налее много пари в AMD, за да получи свой собствен AI чип за центрове за данни.

Amazon и Alphabet от доста време разполагат със собствени процесори, включително такива, предназначени за алгоритмите с елементи на изкуствен интелект. Към днешен ден Microsoft използва предимно решенията на NVIDIA, която доминира на пазара на AI ускорители. Но Microsoft иска да има свой собствен чип, поради което финансира AMD и съвместно с нея разработва свой собствен AI процесор с кодово име Athena. Целта на компаниите е да се противопоставят на господстващото положение на NVIDIA, съобщава Блумбърг.

След като бе обявено началото на съвместната работа на Microsoft и AMD, акциите на водената от Лиза Су компания скочиха с малко над 9%, акциите на софтуерния гигант нараснаха с приблизително 1%, а акциите на NVIDIA – обратното, паднаха с 1.9%.

През последните няколко години Microsoft постепенно изгражда отдел за полупроводници под ръководството на бившия изпълнителен директор на Intel Рани Боркар, който вече има почти 1000 служители. Според изтекли неофициални данни няколкостотин от тези 1000 служители работят именно върху Athena - съобщава се, че Microsoft е дала около 2 млрд. долара за разработването на този специализиран чип. Известно е също, че чипът вече се тества и още следващата година Microsoft ще може да го използва.

При все това Microsoft не прекратява съвместната си работа с NVIDIA, тъй като през последните шест месеца необходимостта от чипове с изкуствен интелект стана по-остра от всякога. Според Microsoft за създаването на чатбота с изкуствен интелект ChatGPT са били необходими хиляди графични процесори на NVIDIA.
Сферата на изкуствения интелект е ключов приоритет и за AMD. Главният изпълнителен директор, д-р Лиза Су, заяви: "Ние се радваме много на нашите възможности в областта на ИИ - това е наш стратегически приоритет №1". Заслужава си да се отбележи също така, че AMD има опита и възможностите да създава сървърни чипове по поръчка на големите клиенти. Лиза Су каза още, че AMD има уменията и възможността да произвежда частично персонализирани чипове за работа с изкуствен интелект.

Създаването на алтернатива на продуктовата линия на NVIDIA ще бъде истинско предизвикателство, тъй като компанията на Дженсен Хуанг предлага не само хардуерни решения, но и различен специализиран софтуер, който обслужва мощния хардуер. Става въпрос за чипове, език за програмиране, мрежов хардуер и сървъри – нещо, което дава възможност на клиентите на NVIDIA бързо да разширяват възможностите си. Именно това е причината NVIDIA на практика тотално да доминира в тази сфера.

По принцип изграждането на практика от нулата на подобен чип отнема години, като през това време NVIDIA няма да стои на едно място и ще продължи да се развива. Но съчетанието на Microsoft с AMD може да изненада всички.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !