Microsoft очаква до 10 г. да създаде квантов суперкомпютър

Стоян Ненов Последна промяна на 23 юни 2023 в 12:15 362 0

Microsoft

Снимка Matthew Manuel/Unsplash

Microsoft очаква до 10 г. да създаде квантов суперкомпютър

Microsoft обяви своята „пътна карта“ с плановете си за развитието на квантовите компютри през следващите години. Компанията има амбициозна цел да направи квантов суперкомпютър в рамките на 10 години, съобщава TechCrunch.

Microsoft е сред ИТ гигантите, които вече доста време разработват квантови компютри. Тя има цял отдел, който се ръководи от вицепрезидента на софтуерния гигант Криста Своре. Тя казва, че предстоят няколко ключови стъпки, които трябва да бъдат реализирани преди да се достигне до квантовия суперкомпютър. Те са сложни стъпки, но Своре смята, че екипът на Microsoft ще се справи с тях за сравнително кратко време.

„Вече мислим за нашата пътна карта и нужното време за създаване на квантов суперкомпютър в рамките на години, а не десетилетия“, коментира Своре.

Тя казва, че в момента компанията е достигнала до фундаменталното ниво – има работещи квантови машини, които използват физически налични кюбити, но не са достатъчно стабилни и прецизни, за да се използват в практиката. Нужно е технологията да бъде усъвършенствана значително, за да може да се прилага за научни и бизнес цели.

Първата стъпка в тази посока е обединяване на физическите кюбити в логически. За целта ще е нужно да се използва софтуерен код, който да коригира грешките и да извършва логическото обединение. Според Своре, за да се реализира тази цел, ще е нужен квантов компютър, който да може да извърши нужните операции с висока скорост и прецизност. Тя казва, че целта е компютърът да извършва 1 млн. надеждни квантови операции в секунда и да допуска само една грешка на 1 трилион операции.

Следващата стъпка е създаване на „хардуерно защитени кюбити“. Това ще са малки физически кюбити – под 10 микрона всеки и ще могат да извършват по 1 кюбит операция за по-малко от микросекунда. Своре казва, че Microsoft е доста напред в този проект. Втората му част е „сплитане“ на тези кюбити в своеобразна „плитка“. Така те ще могат да работят заедно с много по-голям капацитет и прецизност.

Когато това се случи, пътната карта предвижда създаване на малка, мултикюбит система, която да е демонстрация за възможностите на пълномащабния квантов компютър. Всичко това трябва да бъде реализирано в рамките на 10 години, ако Microsoft иска да изпълни заложената пътна карта. Това ще е сериозно предизвикателство, имайки предвид колко много време и усилия бяха нужни на ИТ специалистите дори да се убедят, че квантовите компютри са нещо постижимо, а не само теория. Въпреки това има и мнения, че експертите вече са намерили правилния път и занапред темпото на развитие ще се ускорява все повече.

Microsoft допълва, че вече има планове и за комерсиализирането на квантовите технологии. Услугата Azure Quantum Elements ще комбинира традиционни суперкомпютри, квантови машини и изкуствен интелект, за да помага за ускоряването на научни открития. Ще се предлага и Copilot for Azure Quantum – изкуствен интелект, който ще може да се използва от ученици и учени, за да се генерират квантови калкулации и симулации.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !