Microsoft и OpenAI започват да изграждат суперкомпютър за 100 млрд. долара

Стефан Николов Последна промяна на 01 април 2024 в 19:05 1036 0

Суперкомпютър

Снимка Dall-E AI Image

Microsoft и OpenAI започват да изграждат суперкомпютър за 100 млрд. долара

Microsoft и OpenAI възнамеряват да създадат безпрецедентен суперкомпютър, съставен от милиони специализирани чипове, който може да струва около 100 млрд. долара. Според The Information суперкомпютърът, разположен в САЩ, известен под името Stargate (Звездна врата), ще бъде централната част от план от пет етапа за създаване на серия суперкомпютри, които се планира да бъдат изградени през следващите до шест години. "Старгейт", който ще бъде петият етап от плана, трябва да започне работа още през 2028 г.

Управата на двете компании вече е изготвила плановете за новия уникален център за данни, който ще използва изкуствения интелект на OpenAI. Най-вероятно Microsoft ще предостави финансирането на проекта. Така или иначе в момента OpenAI използва центровете за данни на Microsoft за своята система за генеративен изкуствен интелект ChatGPT в замяна на изключителните права на Microsoft да препродава технологията на OpenAI на своите клиенти.

Суперкомпютърът може да се окаже 100 пъти по-скъп от най-големите центрове за данни, които работят в момента. Изглежда, че проектът наистина изисква инвестирането на огромна сума пари в тази индустрия. Stargate има потенциала значително да надхвърли изчислителната мощност, която Microsoft в момента предоставя на OpenAI. От друга страна очакванията са, че за неговата работа ще са необходими поне няколко гигавата мощност.

Набавянето на необходимия брой чипове е основният фактор, обуславящ високата цена на Stargate. Получаването на достатъчно енергия за захранване на проекта също може да представлява предизвикателство. Компаниите обмислят възможността за използване на различни източници на енергия, включително ядрена енергия.

Търсенето на чипове за изкуствен интелект вече достигна своя връх, което позволи на няколко избрани компании, най-вече NVIDIA, да контролират целия пазар. Алтман изрази разочарованието си от тази ситуация и по-рано тази година даде да се разбере, че иска да създаде свои собствени специализирани чипове. Разположението и охлаждането на процесорите също е проблем. Засега не е ясно и къде точно ще бъде разположен AI суперкомпютъра Stargate.

"Винаги предварително планираме следващото поколение инфраструктурни иновации, за да продължим да разширяваме границите на възможностите на изкуствения интелект", коментира проекта представител на Microsoft пред Reuters. В края на миналата година Microsoft представи два свои собствени AI чипа, докато Nvidia наскоро обяви най-мощния си изчислителен ускорител Blackwell B200. Тези чипове са много скъпи - според ръководителя на компанията Дженсън Хуанг новият Blackwell B200 ще струва между 30 000 и 40 000 долара.

Според анализаторите на изданието The Information изграждането на AI суперкомпютъра Stargate всъщност ще струва около 115 милиарда долара. А това тройно превишава разходите на Microsoft за сървъри, сгради и друго оборудване за изминалата 2023 година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !