Meta свали руска мрежа от Facebook и Instagram страници покриваща войната в Украйна

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 28 септември 2022 в 17:21 1636 0

Meta Russia fake accounts

Снимка Meta/OFFNews

Meta свали руска мрежа от фалшиви страници във Facebook и Instagram

Холдингът Meta свали две мрежи от Facebook и Instagram страници – една китайска и една руска, които нарушават правилата на социалните платформи. Според технологичният гигант те са осъществявали координирани действия за разпространението на информация за войната в Украйна, както и за предстоящите междинни избори в САЩ за Конгрес през ноември.

Руската мрежа е най-голямата от този тип, която затваря Meta до момента. Тя включва използването на над 60 новинарски сайта, които са представяли гледната точка на Кремъл за войната в Украйна в социалните платформи на компанията. Специфичното на тях е, че са имитирали големи медийни издания като германските вестници Spiegel и Bild, британския The Guardian, ANSA и др.

Общо Meta е свалила 1633 акаунта, 703 страници и една група във Facebook. В Instagram руската мрежа е разполагала само с 29 профила. Всяка от страниците е разполагала с поне 4000 последователи. Акаунтите в Instagram са следени от поне 1500 души всяка. Парите за реклама, които Meta e получила са над 100 хил. долара.

Те са били основно насочени към потребители от Великобритания, Германия, Италия, Франция и самата Украйна. Освен Facebook и Instagram, сайтовете са разполагали и с профили в други социална мрежи като Twitter, Telegram, както и платформите за петиции Change.org и Avaaz. Дори са имали такива в уеб системата за научни статии LiveJournal.

Разследването на Meta става след сигнал на германски журналисти, то е подсилено и от ресурсите на неправителствената организация Digital Forensic Research Lab. Руската мрежа разчита на възможностите на социалните платформи и интегрира инструменти, като ботове, автоматизиране на разпространението на съдържание и рекламите, фалшиви профили и промотиране на постовете. Последното е важен фактор, защото по този начин се стимулира и Meta, защото получава приходи от разпространението на тяхната информация.

Китайската мрежа е значително по-скромна, но интересното при нея е, че е оперирала в САЩ и Чехия. Тя се е състояла от 81 акаунта, 8 страници и една група във Facebook и два профила в Instagram. Аудиторията им също е доста ограничена – по около 20 души във всяка от страниците и 250 в групата. Основно е разпространявано съдържание срещу настоящия президент на САЩ Джо Байдън и щатските демократи като цяло.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !