Изкуственият интелект може да замени дори онлайн троловете

Стоян Ненов Последна промяна на 16 януари 2023 в 15:27 1865 1

Online Trolls

Снимка Macrovector/Freepik

Изкуственият интелект може да замени дори онлайн троловете

Изкуственият интелект ChatGPT бързо предизвика огромен интерес и дори фурор в интернет. Алгоритъмът, дело на компанията OpenAI, може да се използва за създаване на всякакви текстове, чат ботове, решаване на задачи дори писане на програми. А според New York Times, може дори да е опасен за демокрацията.

Притеснението на експерти е, че ChatGPT дава толкова реалистични текстове, че може пише автоматични коментари и отговори на публикации в социални мрежи и новини. И дори да създава становища по определени законопроекти, които са дадени за обществено обсъждане. В САЩ например има практика за някои закони да се изпращат становища по интернет и всеки има право да го направи.

ChatGPT е нуждае само от указания какъв текст да направи и ще изготви нужното за секунди. Това създава възможност за „заливане“ с коментари и становища по определени теми, които да повлияят не само на общественото мнение, но и на институциите и законодателя.

Вече има и подобни прецеденти. Преди 5 години над 1 млн. коментара, които бяха изпратени към американската Федерална комисия по комуникации (FCC) по казуса за интернет неутралността, са били изкуствено генерирани. През 2019 г. студент на Харвард е създал тестов алгоритъм, който е написал и публикувал 1001 коментара в американска институция по казус за местните здравни осигуровки.

Платформите вече работят по системи за засичане и премахване на такива коментари. Това обаче не е особено лесно всеки път. Особено като се има предвид, че качеството на автоматично генерираните коментари се подобрява постоянно.

Според The New York Times с времето може да се създаде система, която да „разбира“ политически мрежи и заедно с технология като ChatGPT да идентифицира отговорните или водещите политици по дадена тема и да изработи становища, лобистки предложения и други текстове, които да се опитват да им влияят. Самите лобисти също може да използват такива системи, за да организират по-мащабно влияние.

Организирането на т.нар. интернет тролове също може да стане доста по-лесно с ChatGPT и подобни технологии. А и доста по-евтино, тъй като няма да се налага да се плаща на големи групи хора да пишат и публикуват коментари. Огромна част от процеса може да се автоматизира без това да влошава качеството на коментарите. Дори напротив, има възможност те да станат по-дълги, по-аргументирани и по-разнообразни, тъй като изкуственият интелект се нуждае от секунди за генерирането им.

Ще бъде и по-трудно да се улови източникът на кампанията, тъй като на практика ще може да е само един човек с достатъчно време и търпение. А при по-големи екипи, ефективността на кампанията и нейното разнообразие може да е още по-голямо.

За момента няма и регулации, които да попречат на подобен развой. Китай е единствената страна, която вече има действащо законодателство в тази посока. Тя забранява да се разпространява генерирано от изкуствен интелект съдържание, което ясно не е обозначено като такова. Освен това има и изискване ползващите инструменти за генериране на такова съдържание задължително да се регистрират с истински имена и данни. Очакванията са, че постепенно подобни регулации може да си проправят път и в други страни, в зависимост от ефекта им в Китай.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

1

StinkingSonOf

17.01 2023 в 15:29

Не и в Българските сайтове. Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.