Искаш успешна кариера в IT сферата, без да си програмист? Възможно е!

Offnews Последна промяна на 19 февруари 2024 в 20:48 8501 0

СофтУни
СофтУни

Когато чуем „IT“, веднага си представяме програмист, който пише редове код и сложни алгоритми. Въпреки че това е първата ни асоциация с IT сектора, истината е, че има IT професии, които не изискват толкова задълбочени познания по програмиране.

Сред тях е ролята на QA специалистите, която макар и да не е в светлината на прожекторите, стои в основата на успеха на всеки софтуерен продукт.

Какво се крие зад QA професията и защо е добър кариерен избор, споделя днес СофтУни – водещата образователна организация, предлагаща качествено, достъпно и практическо обучение в сферите на програмирането, QA, дигиталния маркетинг и дизайна.

А ако и ти искаш да направиш първите си стъпки в QA сферата, можеш да се включиш в най-задълбочената професионална програма по QA инженерство в България.


Каква е ролята на QA?

Задачата на QA специалистите е да разработват и изпълняват тестове за откриване на грешки в софтуерните приложения. Те работят в тясно сътрудничество с програмистите, като предоставят обратна връзка и документация за всички проблеми, с които се сблъскват.

Целта им е да гарантират, че крайният продукт е с възможно най-високо качество и отговаря както на техническите изисквания, така и на очакванията на потребителите.

Защо IT кариера като QA?

На първо място, QA не изисква задълбочени познания по програмиране, а залага на усет към детайлите. Това е уникална възможност да навлезеш в IT сферата без стръмната крива на обучение, свързана с програмирането.

Междувременно професията е търсена и перспективна, като по данни на Business Research Insights се очаква световният пазар за тестване на софтуер да се разрасне с 21,71% за периода 2021-2027 година.

Друго проучване на TestDevLab сред експерти в IT индустрията и собственици на софтуерни продукти установява, че близо 85% считат QA за важен за техния бизнес.

Източник: TestDevLab

Не на последно място, QA е нещо повече от вход към ИТ индустрията. Професията предоставя уникална гледна точка, от която може да се разбере целия процес на разработване на софтуер.

Какви умения са необходими?

Красотата на QA е в това, че в тази област се ценят аналитичните умения, вниманието към детайлите и систематичният подход към решаването на проблеми.

Въпреки това е много полезно да имаш основни познания за процесите и методологиите за разработване на софтуер (като Agile и Scrum) и видовете тестване. Базовите познания в различните програмни езици също са предимство.

Тези умения могат да бъдат усвоени на работното място или чрез специализирани курсове за обучение в областта на QA, каквато е цялостната програма по QA инженерство на СофтУни.


Колко време е нужно за квалификация?

С програмата на СофтУни можеш да придобиеш професията Manual QA Specialist само за 5 месеца. Обучението започва с безплатен въвеждащ курс – QA Basics, който ще те запознае с основите в сферата и по този начин ще те ориентира дали това е професията за теб. Лекциите се провеждат изцяло онлайн, като имаш достъп до запис на всяка една от тях, което позволява да учиш по всяко време и от всяко място на света.

Ако решиш да надградиш знанията си, да се научиш да пишеш код и как се осъществява автоматизирано тестване, то тогава можеш да продължиш обучението си и да придобиеш професията Automation QA Engineer за година и половина.

Повече за целите на QA програмата и какви са възможностите, които тя ще ти предостави, можеш да откриеш на страницата на СофтУни.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !