Инвестиции от трилиони долари в AI чипове ще са излишни, смята шефът на Nvidia

"След 10 години компютрите ще работят милион пъти по-бързо", смята Дженсен Хуанг

Стефан Николов Последна промяна на 16 февруари 2024 в 17:59 893 0

Jensen Huang

Снимка Nvidia

Главният изпълнителен директор на Nvidia, Джейсън Хуанг

Nvidia очаква, че изключително бързо ще продължи да подобрява производителността на своите графични процесори, които се използват като ускорители на алгоритмите с изкуствен интелект (AI). Въпреки че Nvidia вече е основният бенефициент на нарастващия интерес към изкуствения интелект, главният изпълнителен директор на компанията Дженсен Хуанг не счита, че в индустрията трябва да се инвестират допълнителни трилиони долари.

„Ако просто приемете, че компютрите никога няма да станат по-бързи, може да стигнете до заключението, че се нуждаем от 14 различни планети, три различни галактики и още четири слънца, за да захраним всичко това“ е мнението на главния изпълнителен директор на Nvidia.

Хуанг се изказа по повод настоящата инициатива на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман. Алтман в момента търси инвестиции в размер на 5-7 трилиона(!) долара за изграждане на голям брой нови фабрики за чипове, предназначени изключително за ускорители на AI алгоритмите. Според ръководителя на Nvidia е достатъчно просто да продължим да разработваме нови архитектури и технологии със същите темпове, с които действаме сега, и тогава нарасналите изчислителни мощности ще покрият нарасналите нужди, без да е необходимо експоненциално увеличаване на техния брой.

Хуанг съвсем логично предполага, че в дългосрочен план огромният брой нови фабрики може да доведе до свръхпредлагане на чипове и в резултат на това до голяма икономическа криза, която ще засегне целия свят.

Той счита, че недостигът на AI процесори в крайна сметка ще бъде решен, отчасти чрез архитектурни иновации, а компаниите, които искат да използват AI в своите помещения, няма да имат нужда да изграждат центрове за данни за милиарди долари.

„Не забравяйте, че производителността на архитектурите ще се подобрява, така че не можете да разчитате само на закупуването на повече компютри и на голям брой процесори. Също така трябва да се предположи, че компютрите ще стават все по-бързи и следователно общата сума, която ще е необходима, няма да е чак толкова голяма“.

Изданието Tom’s Hardware напомня, че графичните процесори на Nvidia, които се използват като AI ускорители наистина се развиват изключително бързо. За пример могат да се вземат добре познатите ускорители на Nvidia. През 2018 г. графичният процесор V100 имаше производителност от едва 125 TFLOPS, докато съвременният H200 осигурява почти 2000 TFLOPS (FP16). Впрочем едновременно с това все още е много трудно да се предвиди какво наистина ще бъде търсенето на AI чиповете в перспектива от пет до десет години.

„Един от най-големите ни постижения е, че през последните десет години усъвършенствахме компютрите и изкуствения интелект милион пъти, така че каквото и търсене да смятаме, че ще има в света, трябва да вземем предвид факта, че през следващите десет години компютрите ще правят всичко това милион пъти по-бързо“ – каза още Дженсен Хуанг.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !