Intel очаква голям напредък от квантовите си компютри

Стоян Ненов Последна промяна на 22 септември 2023 в 12:23 494 0

Intel

Снимка Intel

Intel очаква голям напредък от квантовите си компютри

Надпреварата при квантовите компютри постепенно става все по-сериозна. Разработката на тези технологии напредва и изглежда, че ИТ индустрията е все по-близо до създаване на работещ квантов компютър, който да може да се прилага в реални условия.

Intel е сред компаниите, които полагат най-големи усилия за своите квантови компютри и ги разработват от години. Въпреки това тя рядко говори за тях и има впечатление, че дори изостава от основните си конкуренти. Една от причините е по-различният подход. Тъй като квантовите компютри са изцяло нова технология, при тях няма установени норми и стандарти и всички компании търсят свои пътища за реализирането на целите.

Стратегията на Intel е да направи квантовия си компютър максимално близък до настоящите. Компанията очаква в дългосрочен план това да ѝ позволи да мащабира устройството по-бързо и да постигне голям брой кюбити (своеобразният транзистор на квантовия процесор) преди конкурентите си, казва технологичния гигант по време на своята годишна конференция.

Intel очаква с този подход да успее не само да настигне, но и да задмине останалите компании. „Трябва да мащабираме до милиони кюбити в един квантов компютър и паралелно с това трябва да скалираме до милиони кюбити, които да коригират грешките, за да получим ефективни изчисления“, казва Грег Лавендър, главен технически директор на Intel.

Конкурентите на Intel имат системи с дузини кюбити, докато самата компания има квантов процесор с 12 кюбита. По този показател тя изостава. „Работим по нов процесор. Няма да кажа с колко кюбита, но за нас е по-важно качеството им, отколкото броят им“, казва Рич Улиг, директор на Intel Labs.

Квантовият процесор Tunnel Falls на Intel е направен чрез силициев субстрат по метод, сходен с този на стандартните процесори. Intel иска да се възползва именно от опита си при традиционните чипове, за да развие и квантовите системи. Така на една пластина може да има 24 000 кюбита. Поне на теория. Компанията няма да прави такъв опит докато не постигне желаното качество на кюбитите.

От гледна точка на качество, това включва по-стабилна работа, надеждни кюбит операции, по-добра свързаност между кюбитите в самия процесор, по-качествено справяне с грешките на кюбитите, които са естествен елемент от начина им на работа. Всичко това ще може да се докаже с тестове, които са сложни и скъпи. За целта Intel е направила ново устройство, което може да тества хиляди процесори по едно и също време с достатъчно ниска температура за всички тях. Така може да тества множество различни чипове, кюбити и конфигурации едновременно и да скъси времето за тестове.

Компанията отбелязва, че може да има множество различни видове кюбити. Експерименти ще покажат кои са най-подходящи, като и това ще отнеме време. Според анализатора на CSS Insight Джеймс Сандерс е напълно вероятно през следващите няколко години индустрията всъщност да достигне до изцяло нов тип кюбит, който ще засенчи всички налични в момента възможности и това може да стане факт до 2030 г.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !