Instagram е почти готова със своя конкурент на Twitter

Стоян Ненов Последна промяна на 13 юни 2023 в 10:28 265 0

Instagram Project 92

Снимка The Verge

Instagram е почти готова със своя конкурент на Twitter

Twitter е доста популярна социална мрежа в САЩ, както и в някои социални среди по света, но като цяло е сравнително малка на фона на гиганти като Facebook, Instagram, WeChat и др. Това обаче не спира именно тези големи конкуренти да искат да имат услуга, която да конкурира и тази на Twitter.

Сред тях е и Instagram, която вече има изяснена концепция и работеща версия на своята идея, съобщава The Verge. Сайтът казва, че е имал достъп до онлайн среща на всички желаещи служители, на която е представен въпросният проект.

За момента няма официално име на платформата. Според вътрешни документи, до които The Verge е имал достъп, кодовото име е Project 92, а едно от обсъжданите имена е Threads. Приложението е било представено от Крис Кокс – главен продуктов директор на Meta. Той го е описал като „нашия отговор за Twitter”.

Интересно е, че Twitter е платформа, която ИТ гигантите искат да „копират“ и конкурират от години, но досега не са го направили. След като Илон Мъск придоби Twitter и това породи множество скандали и потенциален отлив на потребители, някои от компаниите се активираха и възобновиха проектите си.

Project 92 или Threads ще бъде самостоятелно приложение. То ще бъде базирано на познатите интерфейс и структура от Instagram и ще използва децентрализирания протокол ActivityPub. На теория това ще позволи на потребителите на Threads да прехвърлят профили и последователи от други платформи, които поддържат протокола, като Mastodon например.

Кокс казва, че Threads ще използва профилната система на Instagram, за да може автоматично да добави информация за профила на потребителя. Той обяснява, че компанията е говорила с много създадели на съдържание и публични личности, които „са заинтересовани от платформа, която е управлявана с разум и на която вярват и могат да разчитат за разпространение на информацията“. Кокс допълва, че целта на приложението е да бъде „безопасно, надеждно и лесно за използване“.

Коментарът на Кокс е директен намек към Мъск най-честите критики, които са отправени към него за начина, по който той управлява Twitter. Той допълва, че Meta вече е сключила партньорства с известни личности, които ще имат профили в платформата. Сред тях е DJ Slime, като се водят преговори и с Далай Лама и Опра Уинфри.

За сега Meta не е коментирала темата официално. Пред служителите Кокс не е казал кога новата платформа ще бъде представена публично. Той е заявил, че писането на програмния код е започнало през януари т.г. Целта е приложението да бъде достъпно за масовия потребител „възможно най-скоро“.

По време на същата среща изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг е заявил, че компанията ще продължи да работи по множество проекти. Основна цел вече е изкуственият интелект и внедряването му във всички продукти и услуги на компанията.

Това е следствие на реорганизацията на компанията през февруари т.г., когато тя повиши приоритета на изкуствения интелект за сметка на работата по метавселената. За момента Meta не се е отказала от метавселената, но изглежда и няма да бърза толкова, колкото преди за разгръщането ѝ.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !