Индия планира да забрани частните криптовалути със закон

Offnews Последна промяна на 01 февруари 2021 в 11:18 6297 0

bitcoin-2007769_640

Индия най-вероятно ще бъде поредната държава, която ще създаде собствена криптовалута и ще забрани всички останали. В страната вече се обсъжда закон, с който да се въведе официална дигитална валута, която ще се издава от Резервната банка на Индия (RBI).

Новите правила са включени в дневния ред на долната камара на парламента. В предстоящата парламентарна сесия ще бъде гласувана забрана на "всички частни криптовалути в Индия", включително и на широко разпространените в световен мащаб биткойни. В парламентарния уебсайт е записано, че ще бъдат позволени единствено изключения, насърчаващи основната технология на криптовалутата и нейните употреби.

RBI определи този ход като необходим, за да се защити финансовата система в страната. Според централната банка битĸoйните и дpyгитe ĸpиптoвaлyти нe мoгaт дa бъдaт тpeтиpaни ĸaтo peaлни вaлyти, тъй ĸaтo "нe cъщecтвyвaт във физичecĸa фopмa, нитo ca oдoбpeни oт пpaвитeлcтвoтo".

Припомняме, че Индия отхвърли криптовалутата като законно платежно средство през 2018 година. Правителството на страната препоръча да бъдат забранени всички частни криптовалути, а нарушителите да бъдат глобявани и осъждани на десет години затвор.

През март 2020 г. обаче Върховният съд на Индия разреши на банките да обработват криптовалутни транзакции от борси и търговци, отменяйки забраната на централната банка. Правителствата по целия свят търсят начини за регулиране на криптовалутите, но никоя голяма икономика не е предприела пълната им забрана.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !