Илън Мъск: Ние можем да изстрелваме сателити по-бързо, отколкото руснаците и китайците могат да свалят

Offnews Последна промяна на 27 март 2022 в 11:19 591 0

Elon Musk

В своето голямо интервю за Business Insider Илън Мъск отговори на множество въпроси свързани със ситуацията в Украйна, която получи от него голям брой терминали за използване на сателитния интернет Starlink. Това стана още в първите дни след руската инвазия на територията на Украйна.

Генералният директор на SpaceX и Tesla заяви, че дори и някой да се опита да хакне или да заглуши Starlink на територията на Украйна, няма да успее, защото връзката е защитена и е предвидено Starlink да работи в сложни условия. По време на това интервю му зададоха интересния въпрос, какво ще стане, ако руснаците или китайците се прицелят и започват да свалят тези сателити? Дали това няма да е заплаха за Starlink?

"Беше ми много интересно да видя руската противосателитна демонстрация преди няколко месеца, която явно бе в контекст с този военен конфликт. Случилото се предизвика големи спорове сред сателитните оператори. Това дори създаде известна опасност за Международната космическа станция, където имаше руски космонавти. Защо направиха това? Това явно бе някакво особено съобщение преди изострянето на ситуацията в Украйна. Но ако се опитате да изведете от строя Starlink, това съвсем няма да е лесно, понеже ние имаме в работни орбити вече над 2000 сателита. Това означава, че са необходими много противосателитни ракети. Надявам се, че няма да се наложи да проверяваме това на практика, но считам, че ние можем да извеждаме в орбита повече сателити, отколкото те могат да свалят с техните противосателитни ракети".

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !