Google предупреди, че търсачката й ще спре да работи в Австралия

Offnews Последна промяна на 22 януари 2021 в 10:09 6585 1

Smart Monitor M7 M5 04

Технологичният гигант Google предупреди, че неговата търсачка ще спре да работи в Австралия, ако бъде принуден да плаща за използването на новинарско съдържание. Това стана ясно от изявление на говорител на компанията в Сената.

Австралийското правителство първо в света започна да въвежда кодекс за защита на труда на журналистите, според който големите интернет компании като Google и Facebook се задължават да плащат на местните медии за това, че привличат потребители като разпространяват тяхно съдържание.

"Ако тази версия на кодекса стане закон, няма да имаме друг избор, освен да спрем достъпа до търсачката в Австралия" - заяви управляващият директор на Google в страната Мел Силва.

През август миналата година компанията публикува отворено писмо, с което предупреди потребителите, че безплатното търсене в Google и услугите на YouTube са "изложени на риск" в страната, ако правителството приложи предложения закон.

Директорът Силва подчерта, че спирането на търсачката в Австралия е най-лошият възможен сценарий. Тя допълни, че извършването на плащания до новинарските сайтове за съдържание ще разруши бизнес модела на Google и ще създаде прецедент, несъвместним с цялата дигитална икономика и интернет.

Освен Google, най-голямата социална мрежа в света Facebook също се противопостави на задължителните плащания. Тя няма да напусне Австралия, но ще спре публикуването на новини, ако предложението на правителството стане закон.

И други страни са се опитвали да наложат подобно законодателство за защита на авторските права, но до този момент без успех. Издатели в Германия, Франция и Испания например са настоявали Google да плаща лицензионни такси, когато публикува откъси от статиите им (т.нар. снипети). Неотдавна в Европа беше приета и нова директива в тази насока.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2021 в 10:37

[…"> че през месец януари Google заплаши да спре търсачката си в Австралия. А Facebook предупреди, че ще премахне новините от […">