Google отвори достъпа до изкуствения интелект за преобразуване на текст в музика MusicLM

Мария Иванова Последна промяна на 14 май 2023 в 10:42 681 0

Google MusicLM

Снимка Google

Google отвори достъпа до изкуствения интелект за преобразуване на текст в музика MusicLM

Технологичният гигант Google обяви на конференцията за разработчици I/O, че отваря достъпа до своя изкуствен интелект за преобразуване на текст в музика, наречен MusicLM. Генераторът вече е достъпен за потребителите на тестовата платформа за изкуствен интелект на компанията - AI Test Kitchen.

Google представи MusicLM още през януари, като уточни, че не планира да предлага публичен достъп до системата, поради етични съображения. Те са свързани най-вече с материали със защитени авторски права, някои от които изкуственият интелект копира директно в генерираните от него песни.

През тази година обаче генеративният изкуствен интелект се промени драстично и очевидно онлайн гигантът се чувства достатъчно комфортно, за да позволи на обществеността да изпробва MusicLM. Сегашната публична версия на генератора обаче не позволява на потребителите да създават музика с конкретни изпълнители или вокали. Ограничение, което би могло да помогне на онлайн гиганта да избегне правни проблеми, свързани с авторските права, както и да спре потребителите да генерират фалшиви "неиздавани песни" от популярни изпълнители и да ги продават за хиляди долари.

Генераторът дава възможност на потребителите да избират между различни настроения, жанр и инструменти, като например "мелодично техно", "задушевен джаз" или "стил фламенко". Според предпочитанията им, той създава две мелодии, а потребителите могат да определят любимата сред тях, като ѝ добавят икона с трофей.

Експерименталният изкуствен интелект на Google може също да създава музика от мелодия, която потребителят припява, както и чрез текстова подкана как тя да бъде изпълнена - например като соло на китара или акапелен хор. Той може също да създаде песен, съответстваща на места, жанрове, епохи или дори по описание на картини.

За целта MusicLM е обучен върху пет милиона аудиоклипа, което се равнява на 280 000 часа слушане, както и върху допълнителен набор от данни от 5500 музикални клипа.

Генеративният изкуствен интелект се превърна в широко обсъждана тема в музикалната индустрия през последните месеци. Едни от най-големите музикални компании като Universal Music Group, Warner Music Group и др. разгледаха потенциалните възможности и проблеми на нововъзникващата технология. В основата на дебата стои въпросът дали генератори като MusicLM и неговите конкуренти могат да автоматизират работата на музикантите и да попречат на притежателите на авторски права да печелят от своите произведения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !