Google отговаря на ChatGPT с Bard

Стоян Ненов Последна промяна на 07 февруари 2023 в 12:57 1252 0

Google Bard

Снимка Google

Google отговаря на ChatGPT с Bard

След като изкуственият интелект ChatGPT на OpenAI придоби огромна популярност, другите ИТ компании се оказаха в неловка ситуация. OpenAI има подкрепата на имена като Microsoft, но като цяло е сравнително нова и малка компания на фона на ИТ гиганти като Google и Meta, които от години работят по различни умни алгоритми.

Въпреки това OpenAI сякаш ги изпревари с лекота и превърна ChatGPT в световен хит, а те дори нямат готов отговор. Google променя това, като обяви своята алтернатива – Bard. Изпълнителният директор на компанията Сундар Пичай заяви в блога ѝ, че Bard е само началото на мащабна стратегия на Google, която цели да интегрира изкуствен интелект във всичките ѝ услуги. За системата се заговори преди седмица, когато излезе информация, че технологичният гигант прави вътрешни тестове и се подготвя да я представи на широката публика.

Bard е „експериментален изкуствен интелект за разговори“, който е изграден чрез модела LaMDA, който Google представи преди две години. Първата стъпка е, че от днес Bard става достъпен за „доверени тестъри“, които ще проверят възможностите на алгоритъма. След това „в следващите седмици“, Google ще направи услугата налична за всички, казва Пичай.

„Bard цели да комбинира ширината на световното познание с мощността, интелигентността и креативността на нашите езикови модели. Той извлича информация от мрежата, за да предостави свежи, висококачествени отговори. Bard може да е източник на креативност, стартова площадка за любопитство и да помогна да обясните новите открития на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА на 9-годишно дете или да научите повече за най-добрите голови майстори във футбола в момента и след това да тренирате уменията си“, пише Пичай.

Първата версия на Bard ще разчита на олекотена модификация на LaMDA. Този по-малък модел изисква по-малко компютърна мощ и улеснява мащабирането му според броя потребители. С него по-лесно Google ще натрупа нужната първоначална информация, която ще използва за по-нататъшното развитие, както на LaMDA, така и на Bard.

Дългосрочната цел на интернет гиганта е да внедри различни умни алгоритми във всички продукти. Пичай дава за пример алгоритмите BERT, LaMDA, MUM, PaLM, Imagen и MusicLM. Всички те „създават изцяло нови начини за взаимодействие с информацията – през езици, изображения, аудио и видео“. Основен приоритет за използване на все повече изкуствен интелект ще бъде за търсачката, казва Пичай.

„Скоро ще видите движени от изкуствен интелект функции в търсачката, които ще могат да обработват сложна информация, множество гледни точки и перспективи и да ги представят в лесни за разбиране формати, за да може бързо да разберете какво се случва и да научите повече от мрежата“, пише още Пичай. Той не казва срок за появата на тези функции, но повтаря, че ще започнат да се появяват скоро.

Пичай обръща внимание и на темата за „отговорна разработка“ на изкуствения интелект. Умните алгоритми често предизвикват полемики заради противоречиви заключения и решения, които понякога са дискриминационни или расистки. Често това е основната причина за по-бавното пускане на такива проекти от ИТ гигантите, защото те се притесняват да не попаднат в голям скандал заради подобен гаф на умен алгоритъм. Затова Google има специални вътрешни правила, които нарича “AI Principles” и са задължителни за следване за всички проекти. Компанията ще ги прилага и за алгоритмите, които ще предлага за бизнеса и за други разработчици, казва Пичай.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !