Amazon ще произвежда собствен водород за превозни средства

Павлин Луканов Последна промяна на 29 декември 2023 в 18:38 1181 0

Plug Power

Снимка Plug Power

За целта компанията си партнира с Plug Power като първият електролизатор ще бъде монтиран в Аурора, щата Колорадо

Енергийните източници са от критична важност за съвременния начин на живот. Именно достъпната енергия прави възможен и технологичния напредък, както и на практика всичко, което имаме за даденост.

Amazon сподели плановете си за производството на водородно гориво в центровете си за обработка на поръчки. За целта компанията си партнира с Plug Power като първият електролизатор (оборудване, което разделя водни молекули и произвежда водород), ще бъде монтиран в Аурора, щата Колорадо.

Той ще произвежда гориво за около 225 мотокари, които работят на място, но максималният му капацитет ще е за до 400 мотокара с водородни горивни клетки. Това е първият случай, в който Amazon ще произвежда на място собствен водород и доста вероятно няма да е последният такъв. Генерирането на място означава и по-голяма енергийна ефективност, тъй като горивото не трябва да се транспортира. Водородът играе и важна роля в плановете за декарбонизация на компанията до 2040 г.

Горивото е по-чиста алтернатива на тези от изкопаеми източници, но засега потенциалните му плюсове са трудно измерими. При изгарянето на водород се отделят водни изпарения вместо парникови газове, което прави горивото по-привлекателно за организациите поставили си за цел ограничаване на негативното въздействие върху природата. Проблемът с него е постигането на устойчив метод за генериране, тъй като в момента той се прави чрез реакция между пара и метан. В процеса се освобождава въглероден диоксид, а изтичанията на метан са съвсем друг проблем.
Plug се опитва да реши проблемите чрез използване на електролизатори за генериране на водород. Вместо метан е заложено на електричество за добиване на горивото от вода. Ако това електричество е генерирано от възобновяеми източници то крайният продукт е определен като зелен водород.

От 2016 г. досега Plug е доставила около 17 000 горивни клетки за мотокари до 80 центъра на Amazon в Северна Америка. Както вече стана дума, производството на водород на място ще намали свързаните процеси по замърсяване свързани с транспортирането му. В Колорадо обаче все още водородът не може да бъде обозначен като зелен, тъй като около 60% от електроенергията в страната се генерира от горива от изкопаеми източници.

Плановете на Amazon включват и осигуряването на генератори на електроенергия от възобновяеми източници на място. Това би затворило веригата, като определено ще е сериозно постижение. Иначе към 2025 г. компанията планира да купува енергия от възобновяеми източници за всичките си дейности.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !