5 необичайни технологии от CES 2023

Стоян Ненов Последна промяна на 09 януари 2023 в 10:29 1948 0

Heat it

Снимка Heat It

5 необичайни технологии от CES 2023

Най-голямото изложение за потребителска електроника в света, CES, се провежда в Лас Вегас тази седмица. На него винаги има изобилие от нови модели черна и бяла техника, но то е и мястото за представяне на някои по-необичайни идеи и разработки. Ето няколко от тях, които ще дебютират по време на CES 2023.

Heat It е аксесоар за смартфони, който има доста необичайна употреба. Той се използва, за да облекчава болка или сърбеж от ухапване на насекомо. За целта джаджата нагрява мястото на ухапването или ужилването. Устройството е доста малко, като може да се носи заедно с ключовете. Не използва химикали, а се нуждае само от смартфон и мобилното си приложение, чрез което потребителят да избере степента на нагряване и други настройки.

Друга интересна новост е носимото устройство Connected Hydration на компанията Epicore Biosystems. То е насочено предимно към атлети, но може да се използва и от други хора. Чрез него потребителят може да следи нивото си на хидратация и да получава предупреждения, ако то спадне под определени стойности. Устройството анализира движението, температурата на кожата, загубата на електролити и количеството на потта. То е подходящо и за хора, които работят в тежки условия, както и за хора в горещи зони. То може да работи две години и половина с едно зареждане на батерията, като използва и мобилно приложение, чрез което потребителят може да вижда информация в реално време, както и препоръки за подобряване на общото си състояние.

Селфитата обикновено се свързват предимно със суета, но могат да бъдат и полезни. Две компании работят по селфита, които да следят здравословното състояние на човек. Първата е NuraLogix с нейното приложение Anura, което може да анализира 30 показателя само чрез видео селфи. Системата използва алгоритъм, за да проследи и оцени циркулацията на кръвта в лицето. Другата разработка е на I-Virtual, която също използва видео селфи. Тя може да определи сърдечния ритъм, дишането, нивото на стреса и други показатели, като тепърва ще се добавят и още възможности.

Да превръщаш светлината в електричество е един от най-екологичните методи за осигуряване на енергия, но и доста скъп, който освен това изисква и ясно време и силно слънце. Компанията Dracula Technologies има друго решение – нейният органичен фотоволтаик LAYER е много малък, тънък, лек и може да бъде произведен във всякаква форма. Освен това не се нуждае от слънчева светлина, за да произвежда енергия. Всъщност околната светлина дори от слабо осветени знаци за авариен изход например е достатъчна, за да може да захранва малки IoT устройства.

Компанията Whispp пък работи по приложение, което помага на хората с говорни проблеми. Приложението може да разпознае шепнене, проблеми в гласните струни и други гласови заболявания и в реално време преобразува говора на човек в неговия натурален глас. То може да се използва като усилвател за разговор очи в очи, както и за помощник при телефонни и видео обаждания.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !